Lansată în urmă cu o săptămână, aplicația Forest Guardians adresată celor care vor să se implice activ în monitorizarea și protejarea pădurilor virgine prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități, a fost descărcată de aproximativ 2.300 de cetățeni.
Prin intermediul aplicației Forest Guardians, utilizatorii care au comparat imagini din satelit ale pădurilor virgine, au semnalat peste 50 de cazuri de tăieri suspecte de arbori, pe care echipa Greenpeace România le va verifica în perioada următoare.
“ Ne bucurăm să vedem că, la doar o săptămână de la momentul lansării, peste 2.300 de cetățeni și-au dedicat timpul liber pentru a face treaba Ministerului Apelor și Pădurilor, care ar trebui să se ocupe de identificarea și protejarea acestor păduri. Ne așteptăm ca în perioada următoare numărul utilizatorilor să crească, mai ales că Forest Guardians include și funcționalitățile de raportare din teren de tăieri suspecte de arbori, precum și de verificare a transporturilor de lemn.”, declară Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate a Greenpeace România.
În aplicația Forest Guardians au fost încărcate 450 de imagini din satelit ale pădurilor virgine, echivalentul a aproximativ 15.000 de hectare. Fiecare imagine a fost procesată de aproximativ 30 de utilizatori. Cele 50 de cazuri de tăieri suspecte de arbori semnalate de aceștia urmează să fie verificate de echipa Greenpeace, iar în măsura în care acestea se confirmă, gardienii sunt invitați în teren, pentru investigarea cazurilor la fața locului. Imagini cu alte 50.000 de hectare de păduri vor fi adăugate în curând în aplicație.
Forest Guardians este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, și este disponibilă atât în Play Store cât și în App Store.
Foto: Răzvan Dima/Greenpeace Romania