Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat astăzi că a lansat o aplicaţie prin care deţinătorii publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi formelor asociative ale acestora pot depune online până la 31 martie cererile pentru obţinerea unui sprijin de până la 7 milioane de euro pentru împădurire.
Aplicaţia electronică poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA şi este însoţită de instrucţiuni de utilizare.
APIA a anunţat că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa schema de ajutor de stat care are o valoare maximă de 7 milioane de euro. Alocarea financiară pentru prima sesiune din acest an este de 50 de milioane de euro.
Sprijinul financiar pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite se acordă deţinătorilor publici şi privati de terenuri agricole şi neagricole şi vizează plantaţiile forestiere realizate prin: trupuri de pădure pe terenurile agricole şi neagricol şi perdele forestiere de protecţie pe terenurile agricole şi neagricole.
Potrivit APIA, în categoria deţinătorilor publici de teren agricol şi neagricol sunt incluse unităţile administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii) şi alte persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora. Iar în categoria deţinătorilor privaţi de teren agricol şi neagricol sunt incluse persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat, precum şi formele asociative ale acestora.
“Suprafaţa terenului propus pentru împădurire, în cazul realizării de trupuri de pădure trebuie să fie de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită să fie de cel puţin 0,5 ha; în cazul realizării de perdele forestiere de protecţie suprafaţa terenului propus pentru împădurire trebuie să fie de cel puţin 0,5 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită să fie de cel puţin 0,1 ha”, se mai arată în comunicatul APIA.
Beneficiarii schemei nu trebuie să fie beneficiarii altor forme de sprijin din fonduri publice pentru aceeaşi suprafaţă de teren pe perioada de acordare a sprijinului în baza schemei, cu excepţia, după caz, a plăţilor directe (Pilonul I al Politicii Agricole Comune) sau a plăţilor compensatorii acordate pe suprafaţă prin măsurile de dezvoltare rurală.
Selecţia cererilor de sprijin în cadrul sesiunii se efectuează conform prevederilor regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor aprobat prin ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.362/2016 şi este publicat pe site-ul APIA.
Anunţarea rezultatelor selecţiei se va face prin notificarea beneficiarilor de către centrele judeţene APIA ca urmare a publicării pe site-ul APIA a raportului de selecţie.