Confidenţialitate

Apelul fostului preot Cristian Pomohaci, acuzat de corupere sexuală, în analiza Mitropoliei Ardealului

Consistoriul Mitropoliei Ardealului analizează, marţi, apelul înaintat de Cristian Pomohaci, fost preot paroh în Moşuni-Veţa, judeţul Mureş.

Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe acesta în 28 iulie.

Parchetul General preluase, anterior, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, dosarul în care Cristian Pomohaci este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale, fiind înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor. Convorbirea a apărut în presă.

‘Având în vedere principiul judecăţii echitabile şi al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis citaţie persoanei învinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuşi de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze şi de dreptul său de a se apăra în faţa instanţei bisericeşti de judecată. Totodată, instanţa i-a oferit posibilitatea apelantului de a-şi alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citaţie, apărători bisericeşti atestaţi de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament’, anunţa un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului.

La instanţa bisericească s-au putut depune şi alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.

Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmăreşte pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăinţă, ci numai apărarea instituţiei Bisericii, a ordinii şi a disciplinei canonice, a moralităţii şi a sacralităţii vieţii bisericeşti.

Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanţă bisericească se deosebeşte de pedepsele instanţelor civile şi penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societăţii civile, mai preciza Arhiepiscopia Sibiului.