Viitura de pe Dunăre va ajunge la intrarea în țară mai târziu decât se estima, adică în 1 octombrie, datorită atenuării în zonele natural inundabile din Serbia. Atunci va fi atins debitul maxim de 8.000 de metri cubi pe secundă – prognozează specialiştii de la Apele Române. Guvernul face apel la autoritățile locale să informeze populația din zonele de risc și să o pregătească – dacă e nevoie – de evacuare. Mai ales că meteorologii anunță noi coduri de ploi abundente in zilele următoare. După Ungaria, fluviul și-a atins nivelul maxim în Serbia.
Dunărea intră din Serbia în România prin Baziaş, unde debitul a depășit acum 6.600 de metri cubi pe secundă. Vârful viiturii va veni, anunță autoritățile, cu un debit de aproape 8.000 de metri cubi pe secundă.
Guvernul le cere autorităților locale să pregătească populaţia, pentru a face față riscurilor aduse de viitura așteptată. În weekend sunt așteptate ploi aproape în toată țara.
Premierul Marcel Ciolacu: „Cel mai important e ca populația să fie informată pe toate canalele”
„Toate autoritățile sunt mobilizate pentru a lua măsurile ce se impun, în funcție de evoluția devitului Dunării. Cel mai important e ca populația să fie informată pe toate canalele”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Populația ar trebui să știe – spune șeful DSU, Raed Arafat – că, la o eventuală evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente şi să fie pregătită. Nu avem cum să fim luați prin surprindere – mai spune secretarul de stat.
Șeful DSU, Raed Arafat: „Insist că pe partea situațiilor de urgență pregătirea trebuie să fie maximă. Pregătiți populația să aibă la ei lucrurile necesare”
„Cantitatea care va intra de metri cubi pe secundă n-ar trebui să fie o problemă. Cu toate acestea, eu insist că pe partea situațiilor de urgență pregătirea trebuie să fie maximă. Pregătiți populația să aibă la ei lucrurile necesare într-o gentuță. Să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat.
În paralel, însă, vineri va fi cod portocaliu de precipitații. Nu este exclus, spun meteorologii, ca avertismentul de cod portocaliu să fie transformat în roșu.
Creșterea debitului Dunării a provocat inundații majore în Budapesta, însă, autoritățile din România spun că sunt pregătite să gestioneze situația.
Sursa foto: Facebook / Ministerul Mediului