Angajații Apelor Române continuă intervenția pe Dunăre pentru a opri poluarea semnalată pe o porțiune a fluviului, în aval de Porțile de Fier I. O navă și două ambarcațiuni acționează cu material depoluant și un baraj absorbant.
Prefectul județului Mehedinți, Constantin Isuf a spus la Europa FM că spre deosebire de ziua de marți, când au fost observate pete de petrol pe o porțiune de 5-6 kilometri, miercuri, situația arată mult mai bine:
„S-a acționat încă de aseară cu materiale anti-poluante, matertiale absorbante, s-a format și un baraj plutitor absorbant. Cei de la Garda de Mediu, de la Apele Române s-a implicat în această acțiune. În cursul zilei de astăzi fenomenul aproape a dispărut, deci nu s-au mai observat acele irizații de-a lungul Dunării și monitorizăm să vedem dacă mai au loc astfel de deversări și în ce zone.
Deocamdată, nu se știe care este sursa poluării semnalate pe Dunăre:
„Nu putem face speculații la acest moment pentru că neștiind compoziția produsului, neștiind dacă este vorba despre un factor poluant sau de altă natură trebuie să așteptăm analizele de laborator care să confirme într-un fel acest lucru. S-au prelevat probe atât în amonte cât și în aval pentru a vedea despre ce produs este vorba, după aparențe pare că ar fi un produs petrolier. Nefiind de specialitate, dar așa ca o părere personală vă pot spune că, chiar dacă ar fi vorba de o poluare nu este de așa mare intensitate încât să afecteze ecosistemul.”
Autoritățile nu exclud ca poluarea de pe Dunăre să fi fost generată de o defecțiune la mecanismul barajului de la Porțile de Fier, însă până la acest moment nu există o confirmare oficială din partea instituțiilor abilitate.
Foto: Facebook / Apele Române
Citește și: Satu Mare: Incendiu puternic la o crescătorie de găini. Mii de păsări au murit