Când această situaţie durează 6 luni sau mai mult poate fi diagnosticată afecţiunea numită anxietatea generalizată.
Din nefericire, multe persoane nu conștientizează că au această boală și nu primesc un tratament corespunzător care să le îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.
Principalul simptom este starea de îngrijorare exagerată fără o cauză aparentă sau disproporționată față de realitate. Persoanele cu anxietate se așteaptă tot timpul la dezastre și par incapabile să se relaxeze. Stările de tensiune se însoțesc și de tulburări fizice: tremor, tensiune musculară, dureri de cap, transpirații sau greață. Apare insomnia și activitățile sociale și profesionale sunt afectate.
Cei cu tulburare de anxietate generalizata devin agitați mai repede decât alte persoane. Se simt obosiți și uneori simplul gând de a parcurge ziua care tocmai începe provoacă îngrijorare.
Anxietatea generalizată poate afecta atât adulții, cât şi copiii. Specialiştii spun că este posibil și un mod de transmitere ereditar al bolii.
Nu există teste de laborator, diagnosticarea făcându-se doar pe baza simptomelor. De aceea, este important să relatați cu exactitate ce simțiți în timpul consultației medicale. În cele mai multe cazuri anxietatea poate fi tratată. Nu este o ruşine să apelaţi la un psihiatru sau la un psihoterapeut. Este important să vă simțiți confortabil cu acesta și, astfel, problemele se rezolvă în condiții optime.