Anxietate, depresie şi dificultăţi în relația cu părinții: aceastea au fost principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie din cadrul organizației Salvați Copiii. Cele mai multe cazuri ajunse la terapie au fost cele de anxietate și tulburare emoțională.
Mihaela Dinu, psiholog: Copiii se confruntă, practic, cu aceleași stări, dar cauzele sunt diferite
„Fiecare copil are un istoric de viață. Cumva, problemele sunt individualizate, dar punând diagnostice și trăgând linie se confruntă, practic, cu aceleași stări, dar cauzele sunt diferite. Vorbim de îngrijorări, panică, ce se va întâmpla. Nu în ultimul rând, presiunea care există la școală pe performanță, pe mediul școlar, situațiile conflictuale cu care ei se confruntă și pe care nu le pot gestiona. Nu pot spune că sunt tachinați la școală, că sunt abuzați din punct de vedere emoțional”, a precizat Mihaela Dinu, psiholog.
Tulburările de somn și alimentație sunt câteva simptome ale copiilor care se confruntă cu probleme emoționale.
Mihaela Dinu, psiholog: Mai ales în perioada examenelor… le transpiră mâinile, inima le bate foarte tare, simt senzația de nod în gât sau de ghiulea în stomac”
„Sunt tulburările de somn, tulburările de alimentație, sunt comportamentele acestea – trec de la o stare la alta, de la furie la bucurie. Cumva, sunt stările extreme. Partea aceasta de retragere socială. Și apoi, în preajma unor evenimente sunt și simptome somatice, respectiv transpiră, mai ales în perioada examenelor, aceasta cu care se confruntă, le transpiră mâinile, inima le bate foarte tare, simt senzația de nod în gât sau de ghiulea în stomac”, a mai spus Mihaela Dinu, psiholog.
Sursa foto: Shutterstock