Peste 140 de mii de studenţi încep luni, cursurile.
Printre ei şi 30 de mii de străini care plătesc până la 7 mii de euro pe an pentru a învăţa în România.
Preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Uzun, spune că studenţii s-au chinuit şi în acest an să găsească un loc decent de cazare.
Ministerul Educaţiei nu a construit cele 30 de cămine promise prin programul de guvernare.
În schimb, din această toamnă, studenţii se pot transfera mai uşor de la o universitate la alta, spune liderul Uniunii Studenţilor.
Şi bursele au crescut. Ele pot ajuge la 800 de lei pe lună, iar călătoriile nelimitate cu trenul au rămas gratuite.
Cu toate acestea, cel puţin 40 de mii de studenţi români au ales să înveţe în universităţi străine.
Unul dintre motive este inexistenţa sau calitatea slabă a cercetării din universităţile româneşti.
La Europa FM, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, admite că cercetarea se află în criză, cu o finanţare dramatic de mică.
Anul universitar începe în premieră în ultimii 30 de ani, şi fără ministru, ceea ce blochează inclusiv evaluarea şcolilor doctorale, mai spune preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
Lipsa unui ministru al Educaţiei blochează şi evaluarea şcolilor doctorale.
Vechiul titular, Ecaterina Andronescu, a schimbat regulile, iar acestea nu au fost acceptate de profesorii universitari.
Într-un interviu acordat Europa FM, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, spune că procesul de evaluare ar trebui măcar început până în luna decembrie.
La rândul său, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Uzun, atrage atenţia că oricum procesul se află în mare întârziere.
Învăţământul universitar din România a fost grav afectat în ultimii ani de mai multe crize de imagine, după ce zeci de lideri politici au fost acuzaţi că au plagiat în lucrările de doctorat obţinute la universităţile de stat.