Masa caldă în școli, un program care ar urma să fie aplicat, de luni, în 300 de școli. Sindicatele din învățământ ironizează aceste declarații și punctează: în alte țări, masa caldă se acordă în toate școlile încă din anii ’70 iar România încă face programe pilot în 2022, spun liderii sindicali.
E greu să le oferi o masă caldă elevilor când nu ai suficiente clase și poate nici spații care să țină locul unei cantine, spun liderii sindicatelor din educație. De anul acesta, se extinde programul „Masă caldă” la 300 de unități, o listă de 300 de școli, deja aprobată.
Dar pot aceste școli din zonele nevoiașe să le ofere deja elevilor alimentația necesară? Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu:
„Am mare îndoieli că a pune pe băncile copiilor niște casolete cu mâncare caldă e în regul. Deci, dacă tot ne gândim la lumea normală, trebuie ca această țară să facă până la urmă efortul să facă și asemenea spații în care elevii se poată servi o masă caldă în condiții normale.”
În timp ce România încă face „programe pilot”, alte țări europene oferă masa caldă în școli pentru toți elevii de zeci de ani:
„300 și ceva de școli, 350 înseamnă 5% dacă ne gândim la numărul total din România, iarăși ne uităm la alții, de 30 40 de ani în alte țări se servește masă caldă pentru copii în școli, la noi am ajuns la 5%.”
15 lei, atât costă meniul din programul „Masă caldă” pentru un elev pe zi. Deocamdată, se așteaptă normele de aplicare pentru desfășurarea lui.
Guvernanții au spus că vor să extindă programul la 350 de unități de învățământ.
Foto: Shutterstock