Confidenţialitate

Anul din spatele războiului în economia globală și românească. Specialiștii în finanțe: UE a evitat la limită o recesiune economică | AUDIO

În plin început al crizei energetice – când prețurile la energie erau deja la niveluri înalte – greu de suportat pentru populația Europei, invazia Rusiei în Ucraina a pus „gaz pe foc”. Alimentele s-au scumpit, inflația în multe țări a depășit valori nemaintâlnite iar guvernele, inclusiv cel din România, s-au grăbit să caute soluții pentru a ajuta populația în fața noii crize.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Energia s-a scumpit galopant încă din 2021 – fie că vorbim de curentul electric, fie că vorbim de gazele naturale. Invazia Rusiei din Ucraina a agravat totul.

Comisia Europeană: În perioada iulie 2021 – iulie 2022, gazele s-au scumpit cu 150%

Potrivit datelor Comisiei Europene, între iulie 2021 și iulie 2022, gazele s-au scumpit cu 150% – ceea ce a influențat și costul energiei electrice, multe țări europene folosind gazul pentru a produce energie electrică.

Statele europene au început să caute soluții pentru a proteja oamenii

Statele europene au adoptat separat măsuri pentru a proteja populația în bătălia facturilor. La nivel european se căutau soluții pentru a acționa simultan.

S-a decis, după amenințările Rusiei privind livrarea de gaze către Europa, o achiziție comună la nivel Uniunii și diversificarea surselor din import.

S-a impus ca până în noiembrie 2022, toate statele să aibă 80% din depozitele de gaze naturale pline.

Comisia Europeană, măsuri fără precedent: Reducerea consumului de electricitate și suprataxarea companiilor din energie

Comisia Europeană a venit în toamnă cu măsuri fără precedent: toate statele au fost nevoite să reducă consumul de electricitate și s-a decis suprataxarea companiilor din energie.

Acum, grație unei ierni mai blânde și a măsurilor europene, prețurile au revenit la cele de dinainte de izbucnirea războiului.

Februarie 2022: Carburanții s-au scumpit accelerat imediat după începerea războiului din Ucraina

Revenim în februarie 2022. După începerea războiului, piața petrolului s-a zguduit, Rusia fiind un jucător important în producție.

„Fac încă o dată și la dumneavoastră un apel, la români: nu are rost să stea la coadă”.

A fost momentul în care și carburanții s-au scumpit accelerat de la o zi la alta în toată Europa.

România în vara anului 2022: Guvernul a introdus compensarea de 50 de bani la pompă

Dacă în România anul 2022 începea cu prețuri ușor peste 6 lei pentru litrul de carburant, în vara s-a ajuns la 9 lei și 20 de bani pentru motorină și aproape 9 lei pentru benzină. A fost momentul în care s-a introdus compensarea de 50 de bani.

Înapoi în martie 2022: Cerealele, produsul de lux pentru câteva săptămâni

Cotațiile pentru grâu au crescut imediat după invazie, Ucraina fiind un important exportator de cereale la nivel global. Porturile din Ucraina erau atacate, iar navele cargo nu puteau pleca. Până la acordul sub egida ONU și mediat de Turcia, acord care a dus la reluarea exporturilor.

„Sprijin pentru România”, programul de ajutor lansat de Guvernul României

Criza energetica, criza grâului, carburanții mai scumpi – au dus și la prețuri mari la alimente și la o inflație în creștere în toată Europa. Fiecare țară a luat diferite măsuri: de la vouchere pentru alimente, plafonarea prețului la carburanți, iar la noi.

„<<Sprijin pentru România>> reprezintă un pachet de soluții”, spunea premierul României – Nicolae Ciucă – la vremea respectivă.

Coaliția de Guvernare a anunțat în aprilie 2022 programul „Sprijin pentru România”: De la tichete pentru alimente dedicate persoanelor vulnerabile, sume de bani în plus pentru pensionari la facilități pentru firme.

Ratele românilor, afectate de inflația în creștere

Iar inflația în creștere s-a văzut și în ratele Românilor. După 24 februarie 2022, indicele ROBOR la trei luni a prins viteză: de la 4% la 8% în câteva luni.

Și IRCC a crescut, iar ratele au fost influențate și de decizia BNR de a majora de mai multe ori în decurs de un an dobânda cheie – un instrument folosit în lupta cu inflația.

Specialiștii în economie spun că Uniunea Europeană a evitat la limită o recesiune economică.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Principalele bătălii din primele 6 luni de război. De la descoperirea gropilor comune din Bucha la eroismul soldaților din Batalionul Azov | AUDIO, FOTO