Confidenţialitate

Producţia de mierea, înjumătăţită față de anii trecuți

Producţia de miere din acest an scade la mai puţin de jumătate faţă de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat dramatic efectivele de albine, însă apicultorii susţin că mierea nu va lipsi de pe piaţă şi nici preţurile nu se vor majora deoarece există stocuri, iar românii nu sunt mari consumatori de miere – anunță Asociația Crescătorilor de Albone din România.

„Producţia de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puţin aceasta este estimarea noastră, efectuată în toate judeţele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul ţării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părţi a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafeţe mici. La mierea de salcâm producţia a fost afectată în proporţie de 80%-90%, la rapiţă de peste 80%, iar la floarea-soarelui şi tei s-a făcut 40%-45% dintr-o producţie normală. În plus, mulţi apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producţie de 8.000-9.000 de tone de miere“, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

Chiar și așa, TÂRGUL NAȚIONAL AL MIERII – EDIŢIA DE TOAMNĂ, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România se deschide vineri 9 septembrie 2016, ora 10.00, pe platforma apicolă din Băneasa, și durează 3 zile.