Val de critici după ce guvernul a adoptat ordonanța de urgență care reglementează contractele part-time. Potrivit modificărilor, pentru unii angajați part-time firmele vor plăti contribuții la nivelul salariului minim.
În acest moment, unele firme mici se gândesc cum să-și păstreze angajații. O situație semnalată de tot mai mulți angajatori se referă la cei care se ocupă de curățenie.
Elena Calistru, de la Organizația Funky Citizen:
„Ceea ce mi se pare total revoltător este că Guvernul, practic, în loc să facă lucrul corect și anume să verifice și să-i sancționeze pe cei care abuzează de astfel de prevederi aleg să aplice total, fără a se gândi la genul acesta de situații, o regulă care sincer îi rănește și îi afectează pe cei mai vulnerabili.”
Mulți antreprenori s-au plâns că măsura a fost luată prea din scurt. Aceasta trebuie să intre în vigoare de la 1 august.
„Știu că există de prin aprilie legea muncitorilor casnici însă, după cum toată lumea care cred că a căutat soluții în această perioadă disperată a putut observa, acolo nu nu există încă operaționalizată platforma prin care puteam să cumpărăm acele vouchere pentru personalul din această zonă”, a mai spus Elena Calistru pentru Europa FM.
Care sunt prevederile din ordonanță și le ce trebuie să fie atenți angajatorii? L-am întrebat pe Sterică Fudulea, secretar general la Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii:
„Condițiile de plată dacă angajatul nu are contracte de muncă cumulate care depășesc nivelul de plată al salariului minim pe economie, în speță dacă are 4 contracte de 650 lei, nu e nevoie ca pentru fiecare contract să plătească contribuțiile salariale la nivelul salariului minim pe economie și se face o declarație prin care angajatul X are 4 contracte de muncă și totalul însumează 8 ore. Există și varianta cealaltă, în care o persoană care are un contract part-time cu 2 ore dar salariul pe care îl primește depășește salariul minim pe economie și atunci e clar că contributivitatea acestuia este mai mare decât contributivitatea la nivelul salariului minim pe economie.”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea