Cele mai urmărite emisiuni Antrenorul Părinților cu Mirela Retegan și Gáspár György din acest an au fost dintre cele mai diverse, în care am aflat povești cu și despre copii, dar și despre părinții lor.
Locul V
Antrenorul Părinților: Cum ne purtăm în familie când pierdem pe cineva drag
,,De ce mor oamenii?”, o întrebare la care e greu să găsești un răspuns. Poate pentru că este un subiect tabu în multe familii, poate pentru că nu am fost obișnuiți să discutăm despre asta, poate pentru că ne este teamă?
La “Antrenorul Părinților”, Mirela Retegan și Gáspár György abordează tema aceasta într-o manieră cât se poate de normală. Cei doi discută despre trecerea în neființă din mai multe perspective, aducând în discuție trăiri, emoții și povești personale.
Locul IV
Antrenorul Părinților: Viața copiilor depinde de adulți care nu se cunosc între ei
Părinții nu știu cine sunt și cum sunt cu adevărat educatorii copiilor lor, educatorii nu știu cum e viața de acasă a copilului și ce fel de om este cel care îl crește.
În fiecare clasă există o mână de părinți apropiați învățătoarei și o masă care nu schimbă cu cadrul didactic, timp de 4 ani, decât informații tehnice și amabilități.
Se poate mai mult? Pot părinții și educatorii să construiască o relație onestă în interesul copilului aflat la mijloc? Cum pot copiii să se integreze mai ușor în clasă și cum ar putea să fie susținuți de părinții lor să se exprime și să se manifeste?
Locul III
Antrenorul Părinților: Copii fericiți sau copii de succes?
Ce ați alege pentru copiii voștri? Fericirea sau succesul? Aceasta este tema pe care pe care Mirela Retegan și Gáspár György o dezbat în această ediție.
Mirela împărtășește cu noi exemplele personale, iar Gáspár, specialistul emisiunii, ne ajută să descifrăm mai bine ceea ce trăim, simțim și gândim.
Cât să intervin ca să aibă succes, cât să nu intervin, ca să fie fericit? Ce înseamnă succesul? Dar insuccesul? Cum definim fericirea, eșecul și nefericirea?
Locul II
Antrenorul Părinților: Expresii pe care le-am preluat de la părinții noștri
Mirela Retegan și Gáspár György vorbesc despre expresiile pe care mulți dintre noi le-am moștenit, voit sau nevoit, de-a lungul vieții, de la părinții noștri.
Mirela oferă exemple concrete și povestește din viața ei de părinte, cât de greu i-a fost să nu folosească vorbele pe care mama ei i le zicea cu atâta ușurință.
De cealaltă parte a discuției, Gáspár, specialistul emisiunii, explică semnificația din spatele acelor expresii. Cum se simte copilul atunci când le aude, dar și ce legătură se formează între cuvinte și emoții.
Locul I
Antrenorul Părinților: Ce le dăm și ce le lăsam moștenire copiilor?
Mirela și Gáspár pun în balanță felul în care a evoluat ideea de moștenire. Ajungem la concluzia că majoritatea părinților luptă zi de zi pentru a lăsa copiilor bunuri materiale cât mai multe, în speranța că acestea îi vor face adulți fericiți.
Lucrurile nu stau chiar așa. Copiii au nevoie să li se dea, nu să le fie lăsate. Copiii au nevoie de timp, înțelegere, atenție, încurajare și mai ales de susținere psihologică și emoțională. Zestrea non-materială are o semnificație mult mai mare pentru dezvoltarea fiecărui copil în parte. Un adult fericit este un copil care a legat o conexiune aparte cu părinții lui, nu cu bunurile pe care aceștia i le oferă.