
Antonio Momoc, profesor de comunicare la Universitatea din București, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei”. Cum se comunică în această campanie atipică? Ce greșeli fac candidații? La ce ne putem aștepta mai departe? Sunt doar câteva dintre temele discutate de cei doi.
Antonio Momoc: „Din nefericire pentru USR, nu fac altceva decât să confirme o serie întreagă de alte răzgândiri și un anumit tip de imaturitate politică”
Tudor Mușat: Încep cu USR-ul care a renunțat la Elena Lasconi pe față. A fost cât se poate de clar și acum doamna Lasconi e într-un soi de război și cu propriul partid, și cu Nicușor Dan, bineînțeles, care este recipientul susținerii USR-ului în acest moment. Cum atârnă, ce se întâmplă, cui folosește, pe cine distruge?
Antonio Momoc: Din nefericire pentru USR, nu fac altceva decât să confirme o serie întreagă de alte răzgândiri, retrageri, intrări și ieșiri de la guvernare, ezitări și un anumit tip de — s-a spus deja — imaturitate politică, iarăși reconfirmată în al 13-lea ceas. Cred că, atunci când ai decis să susții pe cineva într-o asemenea campanie, indiferent de șansele pe care ți le-au dat niște… până la un sondaj în care parcă nu crezi, parcă nu credeai până ieri, parcă sondajele nu erau credibile. Astăzi devin credibile și iată, chiar aproape sunt niște icoane la care se închină unii și iau decizii atât de importante pentru destinul unui partid și, mai departe, destinul unei țări. Un om, președinte al unui partid, și pe baza acelor sondaje, înțeleg, s-a luat această decizie politică, retrăgându-i susținerea. Dar, repet, lucrul acesta denotă, până la urmă, o lipsă de încredere în interiorul acelui partid între cei care au luat această decizie.
Tudor Mușat: Am văzut că a crescut ușor în ultima perioadă, aparent, grație acestei victimizări. Femeia, singură, luptătoare, până în ultima clipă, deja pusă față-înfață cu propriul partid, care nu renunță și parcă și-a potențat chiar mesajele și mai mult, nu? Și le-a amplificat. Și atunci, probabil că pe fondul ăsta, lumea îi dă credit. Zice, dom’le, ia uite, cineva care chiar se bate. Dar cât poate să țină asta?
Antonio Momoc: În comunicarea politică, de multe ori și, mai bine spus, nu de puține ori — nu e neapărat o regulă — dar victimizarea a fost o strategie ori jucată, ori pur și simplu s-a profitat de un context în care cineva s-a putut proiecta ca fiind victimă și, de regulă, a câștigat simpatie electorală în urma victimizării politice.
Antonio Momoc, despre declarațiile făcute de Victor Ponta cu privire la inundațiile din 2014: „Lucrul acesta clar îl dezavantajează, chiar în nucleul dur al susținătorilor săi”
Tudor Mușat: Ce înțelegem din demersul lui Ponta de a explica felul în care a luat cetățenia sârbă, prin inundarea, peste capul autorităților — că precizarea e foarte importantă — a unor terenuri din România, ca să salveze, chipurile, Belgradul? L-au afectat direct, mai toate sondajele îl propuneau pe locul al doilea, în cel mai rău caz. Și acum îl vedem pe poziția a treia, a patra, a cincea. Ce a fost aici, din perspectiva comunicării, chiar? Că îmi imaginez că nu e intenția de a se sabota.
Antonio Momoc: Evident, este o gafă, evident că este o eroare în ceea ce îl privește pe Victor Ponta. În momentul în care vii cu un mesaj suveranist, cu „România pe primul loc”, și arăți că, de fapt, România ieșea pe acolo, dar Serbia totuși ar trebui să fie pe primul loc la tine — să încerci să salvezi satele, orașele care sunt posibile a fi afectate de inundații. Ori lucrul acesta clar îl dezavantajează pe Victor Ponta, chiar în nucleul dur al susținătorilor săi.
Profesorul Momoc vorbește despre asemănările dintre Crin Antonescu și Nicușor Dan
Tudor Mușat: Care sunt asemănările dintre Crin Antonescu și Nicușor Dan?
Antonio Momoc: În cazul lui Crin Antonescu, vorbim de un politician care a avut o anumită istorie, fiind chiar și președinte interimar al României, la un moment dat, pe durata suspendării președintelui Băsescu, de care discutam, și care a fost și la nivel de guvern — a funcționat la nivelul unei politici centrale, să spunem. Pe de altă parte, așa cum ați remarcat, vorbim despre cineva care are un anumit talent de orator, care se descurcă mult mai bine în spațiul mediatic, în media tradițională, cel puțin în discuțiile one-to-many, probabil în fața unor mulțimi, sau în media tradițională. Pe de altă parte, nu-l văd foarte confortabil în zona digitală, și mai ales TikTok, pe Crin Antonescu. În vreme ce Nicușor Dan este parcă mult mai aproape de grupul de vârstă, prin atitudinea lui, prin stilul lui, prin faptul că poartă un ghiozdan în spate, prin felul în care se tunde, prin faptul că merge cu bicicleta — pare un pic mai de acolo, din acel peisaj. Deci, un pic mai apropiat de utilizatorii de TikTok.
Sursa foto: Inquam/George Călin