Confidenţialitate

Antonia Pup și Rareș Voicu expun problemele reale din educație și propun soluții concrete | VIDEO

Actualul președinte al Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu și Antonia Pup, fost președinte al acestei organizații, au fost invitați de Ioana Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, pentru a discuta despre redeschiderea școlilor și despre ce au reușit să învețe elevii în lunile de școală online.

Rareș Voicu spune că, în ciuda dificultăților din ultimul an, elevii au învățat să se descurce chiar și în situații grele:

„Dacă e un lucru care mă bucură e faptul că am învățat să ne adaptăm și să mergem, din păcate, pe cont propriu, dar din fericire pentru că putem să ne descurcăm.”

În schimb, Antonia Pup spune că redeschiderea școlilor a venit fără ca nimeni să știe ce au reușit elevii să învețe de la debutul anului școlar și până acum:

„Noi nu știm, de fapt, ce e acum în școala românească, nu știm ce au învățat elevii în ultimul an, știm și discutăm doar câți metri să fie între elevi și ne certăm pe coloanele unui formular lansat de Ministerul Sănătății, dar concret nu știm dacă elevii au învățat să scrie sau să citească.”

Din acest motiv, Rareș Voicu declară că reprezentanții elevilor au cerut testări, pentru a se vedea exact gradul de asimilare a cunoștințelor din ultimele luni. Mai mult, acesta spune că școlarii vor în continuare să susțină examenele finale:

„Propunerea noastră pentru examenele de anul acesta este ca ele să fie susținute echivoc. (…) Întrebarea principală este cum le adaptăm? Anul trecut a fost un talmeș balmeș cu elevii care nu au avut internet, cu pierderile respective, însă această situație s-au cronicizat. Pierderile care s-au acumulat au început să aibă un impact asupra modului în care elevii deprind competențele pe termen lung.”

Materia pentru examen ar trebui însă adaptată, spune președintele CNE, doar că și aici există o problemă:

„Pur și simplu nu putem să ne mințim și să ne comportăm de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic cu materia de examen. Adaptăm materia, dar e important să știm și cum adaptăm.”

În ceea ce privește organizarea cursurilor remediale, problema este și mai mare, spune Antonia Pup, întrucât, neștiindu-se ce au de recuperat elevii, profesorii vor fi puși în dificultate:

„Decupând nefundamentat, fără o testare, și rezultatele să fie raportate transparent, se lasă acest program fără obiect pentru că s-a decis să se modifice programa netransparent. Este o palmă dată profesorilor care s-au luptat ca acești copii să treacă prin toată materia. Se perpetuează acest model al învățării puține și al ascunsului după deget, din punctul meu de vedere.”

„Dezbaterea a mers în direcția salarizării și nu pe calitate. Au fost dislocați niște bani pentru orele până la clasa a VIII-a, nu există un act normativ pentru orele remediale de liceu. Înainte să te apuci să remediezi ceva, e important să vezi ce ai pierdut. E nevoie să privim aceste ore remediale pe baze de nevoi, asta se poate face doar prin ordin de ministru, însă va fi riscant. E foarte posibil ca mulți elevi care nu au nevoie realmente de ore remediale să facă ore remediale doar pentru a primi profesorii bani”, a completat actualul președinte al Consiliului Național al Elevilor.

Nici la capitolul învățământ hibrid nu stăm deloc bine, spun invitații Ioanei Ene Dogioiu, cu toate că acest model ar fi unul extrem de eficient, dar ar fi și bine organizat.

Rareș Voicu: Afost un eșec, principala cauză a fost infrastructura. În majoritatea claselor pe scenariul galben, popfesorul preda pentru elevii de clasă și pentru cei de acasă era un calculator în colțul clasei și nu înțelegea elevul nimic acasă. Alminteri, ar fi o soluție ideală pentru școală. Învățarea hibrid e sortită eșecului dacă nu ai investiții în infrastructură.”

De aceeași părere este și Antonia Pop, care adaugă că o parte din vină o au părinții:

„A fos un eșec clar, dar cu ce rămânem după acest eșec? Ar trebui să fie o lecție de țară, școala nu ar mai trebui privită de părinți ca un loc de parcare pentru odraslele lor. Ar fi putut să funcționeze dacă acei părinți chiar s-ar fi ocupat de copiii lor.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: