Pentru prima oară în ultimii 60 de ani, oamenii de știință au descoperit o nouă clasă de antibiotice și s-au folosit de inteligența artificială. Noile antibiotice pot distruge o bacterie rezistentă la medicamente care provoacă în fiecare an mii de decese.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință au descoperit două antibiotice care ar putea distruge bacteria Staphylococuccus aureus (Stafilococul auriu), cu daune minime pentru organismul uman.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în fiecare an, aproape 35 de mii de oameni mor în Uniunea Europeană din cauza acestei bacterii, rezistente la medicamente.
Cercetătorii au analizat peste 12 milioane de compuși din medicamente existente pe piață și au folosit modele de învățare profundă pentru a prezice activitatea și toxicitatea unui nou antibiotic asupra corpului uman.
Apoi au făcut teste în laborator pe șoareci infectați cu Stafilococus aureus. Două antibiotice au avut rezultate promițătoare, iar studiul a fost publicat în revista Nature.
Infecțiie cu stafilococcus aures pot produce afecțiuni la nivelul pieli sau boli mai grave precum pneumonia sau septicemia, când microbul ajunge în sânge și poate provoca decesul celui infectat.
Sursa foto: Shutterstock