Imunologul american Anthony Fauci spune că primele date despre tulpina Omicron a SARS-CoV-2 arată că aceasta nu pare să provoace forme grave de Covid-19, precum varianta Delta, însă mai este nevoie de timp pentru a avea o imagine completă.
„Până acum, cu toate că este mult prea devreme să facem declarații definitive, nu pare să fie un grad mare de severitate, însă trebuie să avem grijă înainte de a face alte afirmații cum că este mai puțin severă sau că nu cauzează forme grave ale bolii, precum varianta Delta. Cu toate acestea, până acum semnalele sunt relativ încurajatoare în ceea ce privește dezvoltarea unor forme grave de boală. În mod clar, devine varianta dominantă în Africa de Sud”, a declarat specialistul din SUA pentru CNN.
„Boosterele vor fi esențiale în a gestiona această situație”, a mai spus Anthony Fauci.
Imunologul a vorbit și despre eficiența vaccinurilor anti-Covid, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că acestea nu ar mai putea proteja împotriva tulipinilor noi ale SARS-CoV-2:
„Vaccinurile pe care le distribuim în acest moment sunt destinate virusului original, descoperit în Wuhan și, cu toate acestea, în cazul variantei Delta, când ai un nivel de anticorpi înalt, acesta reușește să te protejeze, așa că avem o protecție înaltă în general atunci când suntem vaccinați, mai ales după doza booster. Chiar și în cazul variantei Omicron, atunci când faci booster-ul, nivelul de anticorpi crește din nou și suntem încrezători că va fi un nivel de protecție și în cazul acestei variante.”
În SUA, varianta Omicron a fost confirmată în 15 state, iar la nivel mondial aceasta a fost înregistrată oficial în aproape 40 de țări, inclusiv în România.
Autor: Narcis Roșioru