Confidenţialitate

Zi istorică pentru patrimoniul românesc – Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman-Dacia au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO | AUDIO

Zi istorică pentru patrimoniul românesc – Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, dar și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Includerea ansamblului de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este o recunoaștere internațională de cel mai înalt nivel pentru un mare artist român și o capodoperă a artei monumentale, a transmis pe Facebook ministrul Culturii, Raluca Turcan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Complexul realizat de Brâncuși, construit între 1937 și 1938 în memoria românilor care au murit apărând orașul Târgu Jiu în timpul Primului Război Mondial reprezintă un punct de cotitură în istoria sculpturii monumentale și a artei publice, notează Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor în proiectul de decizie.

România a depus dosarul de nominalizare al acestui ansamblu monumental în 2018, după ce o propunere inițială, din 2013, a fost retrasă doi ani mai târziu.

Și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost recunoscute drept patrimoniu de valoare universală.

Lung de peste o mie de kilometri, acesta este cel mai mare segment al Frontierelor Imperiului Roman, ce cuprinde sectoare terestre și fluviale pe care se găsesc amplasări de instalații militare romane.

În acest caz, România a depus dosarul de nominalizare anul trecut, în contextul în care alte situri din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Austria, Țările de Jos și Slovacia erau deja înscrise în Lista Patrimoniului Mondial.

Noile înscrieri completează elementele românești din patrimoniul UNESCO, cel mai recent fiind incluse Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați (2017) și Peisajul cultural minier Roșia Montană (2021).