Confidenţialitate

OZEMPIC injectabil nu va mai fi comercializat în România după 31 iulie 2024. Radu Gănescu: „Pacienții care chiar aveau nevoie de el nu prea îl găseau pentru că era folosit de alte categorii” | AUDIO

Medicamentul Ozempic injectabil, pe care îl primeau gratuit pacienții cu diabet zaharat tip 2, nu se va mai importa deloc în România. Va fi delistat și nu se va găsi în nicio farmacie după data de 31 iulie, anunță Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. Bolnavii de diabet vor primi, în schimb, comprimate orale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Va dispărea de pe piață din motive comerciale medicamentul Ozempic (SEMAGLUTIDUM) injectabil, în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg).

După 1 august, Semaglutida – substanța activă – va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 doar sub formă de pastile, la recomandarea medicului.

Producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu cel sub formă de pastile.

Medicamentul Ozempic era folosit și de către persoanele care voiau să slăbească. La sfârșitul lunii trecute, a fost destructurată o rețea care se ocupa cu traficul de Ozempic.

O asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este suspectată că falsifica rețete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obține medicamentele decontate ilegal de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu: „Probabil că diferă eficiența de la produsele injectabile la produsele orale, dar se face dozajul medical”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aici mie îmi e greu să spun, probabil că diferă eficiența de la produsele injectabile la produsele orale, dar se face dozajul medical. Adică chiar dacă eficiența e mai scăzută, crește doza mă gândesc din punct de vedere medical. Dar aici cu siguranță numai medicul poate decide și poate ști exact echivalența în ceea ce înseamnă eficiența pentru fiecare pacient. Probabil că și reacțiile sunt diferite și pacienții au valori diferite și atunci cu siguranță e o decizie medicală”, a spus Radu Gănescu.

OZEMPIC a fost în centrul unui scandal după ce ar fi fost folosit ca medicament pentru slăbit. Radu Gănescu: „Pacienții care chiar aveau nevoie de el nu prea îl găseau pentru că era folosit de alte categorii”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„E unul din produsele foarte folosite. Este totodată unul din produsele care au fost foarte folosite și în off-label pentru persoane care doreau să slăbească – și acesta este un factor negativ dacă mă întrebați pe mine pentru că era necesar pacienților acest produs. Pacienții care chiar aveau nevoie de el nu prea îl găseau pentru că era folosit de alte categorii. Era un tratament uzual folosit de foarte mulți pacienți și probabil și din punct de vedere al faptului că era injectabil”, a mai spus Radu Gănescu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Medicamentul Paduden Express Forte 400 mg, fabricat de Terapia S.A., retras de pe piață de Agenția Națională a Medicamentului | AUDIO