Regimul termic va deveni normal pentru perioada din calendar, în intervalul 13 – 26 septembrie, iar de la temperaturi de 28 – 29 de grade Celsius se va ajunge la valori termice diurne medii de până la 22 de grade Celsius, în cursul săptămânii viitoare, arată prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 13 – 26 septembrie.
În Banat, între 13 şi 17 septembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în medie cu temperaturi maxime de 28 – 29 de grade şi minime între 13 şi 17 grade. Începând din 18 septembrie şi până pe 22 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 20 – 22 de grade şi minime de 10 – 12 grade. În intervalul 23 – 26 septembrie vor mai scădea uşor valorile termice şi vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 19 septembrie.
În regiunea Crişanei, între 13 şi 16 septembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, cu medii ale temperaturii maxime de 27 – 28 de grade şi ale celei minime între 12 şi 15 grade. Începând din 17 septembrie şi până pe 21 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 19 – 21 de grade şi minime de 9 – 11 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie valorile termice vor mai scădea cu 1-2 grade şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată între 16 şi 19 septembrie.
În Transilvania, vremea caldă va caracteriza această regiune până pe data de 17 septembrie, valorile maxime ale temperaturii aerului fiind, în medie, de 24 – 26 de grade, iar media celor minime nocturne se va situa între 9 şi 13 grade. În intervalul 18 – 21 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 17 – 20 de grade şi minime de 7 – 10 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie valorile termice vor mai scădea uşor şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar într-o bună parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 20 septembrie.
În Maramureş, vremea caldă va caracteriza această regiune până pe data de 16 septembrie, valorile maxime ale temperaturii aerului fiind, în medie, de 24 – 25 de grade, iar media celor minime nocturne se va situa între 11 şi 14 grade. În intervalul 17 – 21 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 18 – 20 de grade şi minime de 7 – 10 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie, valorile termice vor mai scădea cu până şa două grade şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar într-o bună parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 19 septembrie.
În Moldova, până pe data de 17 septembrie, maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 26 – 27 de grade, iar media celor minime nocturne se va situa între 12 şi 15 grade, aceste valori indicând o vreme caldă pentru această regiune. În intervalul 18 – 21 septembrie, răcirea vremii va conduce la valori termice apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 15 – 18 grade şi minime de 7 – 11 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie, valorile termice vor mai scădea uşor şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Deşi regimul pluviometric va fi deficitar în tot intervalul de referinţă, vor fi câteva zile cu ploaie slabă, mai ales în intervalul 17 – 19 septembrie.
În Dobrogea, vremea caldă va fi caracteristică acestei regiuni până pe data de 18 septembrie, astfel că vor fi, în medie, temperaturi maxime de 25 – 27 de grade şi minime de 15 – 17 grade. Răcirea vremii din intervalul 19 – 21 septembrie va determina înregistrarea de valori termice apropiate de normele perioadei, astfel că media maximelor se va încadra între 19 şi 23 de grade, iar cea a minimelor între 10 şi 14 grade. Ulterior, până pe 26 septembrie, temperaturile vor mai scădea cu 1 – 2 grade şi vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar pe durata întregului interval de referinţă, ploi slabe fiind posibile doar local, în unele zile, cu probabilitate mai mare în intervalul 17 – 19 septembrie.
În Muntenia, vremea caldă va fi caracteristică acestei regiuni până pe data de 18 septembrie, astfel că vor fi, în medie, temperaturi maxime de 28 – 29 de grade şi minime de 14 – 17 grade. Răcirea vremii din intervalul 19 – 21 septembrie va determina înregistrarea de valori termice apropiate de normele perioadei, astfel că media maximelor se va încadra între 19 şi 23 de grade, iar cea a minimelor între 9 şi 13 grade. Ulterior, până pe 26 septembrie, temperaturile vor mai scădea uşor şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar pe durata întregului interval de referinţă, ploi slabe fiind posibile doar local, în unele zile, cu probabilitate mai mare în intervalul 17 – 20 septembrie.
În Oltenia, în perioada 13 – 18 septembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în medie cu temperaturi maxime de 28 – 29 de grade şi minime între 13 şi 17 grade. Începând din 19 septembrie şi până pe 22 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 20 – 23 de grade şi minime de 10 – 13 grade. În intervalul 23 – 26 septembrie vor mai scădea uşor valorile termice şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 19 septembrie.
La munte, valorile termice se vor menţine ridicate până pe 17 septembrie, cu o medie regională a maximelor în jurul a 17 grade, iar a celor minime de 8 grade. Ulterior, procesul de răcire a vremii se va resimţi mai ales în a doua săptămână, când temperaturile maxime vor fi, în medie, de 8 – 10 grade, iar cele minime de 2 – 4 grade, ce va caracteriza o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit în a treia decadă a lunii septembrie. Deşi regimul pluviometric va fi deficitar în intervalul celor două săptămâni, local vor fi aproape zilnic ploi slabe, iar în intervalul 17 – 20 septembrie, izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate.
FOTO: Cătălin Urdoi