Confidenţialitate

ANM: Seceta pedologică resimțită în trei sferturi din țară va continua și în săptămânile următoare | AUDIO

Prognozele meteo nu vin cu vești bune. Seceta pedologică resimțită în trei sferturi din țară va continua și în săptămânile următoare. Lipsei precipitațiilor i se adaugă și temperaturile ridicate, peste pragul de caniculă – 35-36 grade Celsius, temperaturi care vor fi înregistrate chiar din acest sfârșit de săptămână.

Elena Mateescu, Directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie: „Săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august păstrează semnalul unui regim de temperaturi în medie peste ceea ce ar fi normal”

Valorile de temperaturi în zonele de câmpie dn partea de vest, sud, sud-est și est a țării vor depăși frecvent pragul unei zile de caniculă – 35-36 de grade Celsius – chiar dacă duminică și luni vom consemna o ușoară răcorire – până la 33 de grade Celsius, de la mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile la umbră o să fie unele mai ridicate chiar de peste 37 de grade Celsius pentru că, și din punct de vedere termic, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august păstrează semnalul unui regim de temperaturi în medie peste ceea ce ar fi normal”, a explicat Elena Mateescu, Directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai afectate regiuni sunt: Moldova, Dobrogea și Muntenia.

Elena Mateescu: Seceta din acest an se deosebește de cea din alți ani prin faptul că a început încă din toamna trecută

„Cele mai mici cantități ale valorilor de precipitații înregistrându-se, de altfel, la multe stații meteorologice din Moldova – cel mult 10 litri pe lună. Este un an agricol excesiv de secetos, atipic, pentru că și a doua jumătate a verii 2021 a avut cantități de precipitații deficitare și iată că acest deficit a continuat și în lunile următoare. Din cele 10 luni și o decadă din acest an agricol, doar în două luni am avut valori de precipitații peste medie – decembrie 2021 și aprilie 2022”, a explicat Elena Mateescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Luna trecută a fost a treia cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor, și a cincea – cea mai caldă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fermierii pot recolta producția afectată de secetă pentru a o transforma în furaje. Aceștia vor primi subvenția pe toată suprafața, spune ministrul Daea | AUDIO