Măsurile fiscale pe care guvernul intenționează să le aplice și în sectorul IT ar urma să aibă un impact negativ asupra industriei- atrage atenția asociația patronală a industriei de software si servicii.
Specialiștii din industrie spun că nu au fost consultați în legătură cu aceste măsuri care ar pune o frână în sectorul digital. Reacția vine după ce în spațiul public a ajuns un draft al măsurilor fiscale la care lucrează Executivul. Guvernul intenționează să elimine anumite facilități fiscale pentru cei care lucrează în domeniul IT.
Angajații din construcții și agricultură vor plăti contribuția la sănătate, iar impozitul pe dividende va crește de la 8 la 10%
Pragul de venituri peste care microîntreprinderile vor achita un impozit de 3% scade la 300 de mii de lei.
Asociația Patronală a Industriei de software și servicii atrage atenția că măsurile riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional și să pună o frână fără precedent în dezvoltarea sectorului digital.
Asociația reamintește și că guvernul și-a asumat public în ultimele luni că nu va face schimbări în industria IT. În plus, specialiștii din industrie nu au fost chemați la consultări cu guvernul, reclamă asociația într-un comunicat.
Potrivit unui draft de ordonanță de urgență consultat de HotNews, IT-iștii vor fi scutiți de impozit doar pentru salarii de până la 10.000 de lei brut și ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator. Iar scutirea se aplică doar la un singur angajator.
Măsurile fiscale vor avea un impact negativ major în special asupra organizaţiilor locale din centre urbane precum Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, alături de Bucureşti- spune președintele asociației Mihai Matei.
Guvernul ar intenționa să ia și alte măsuri fiscale începând de la 1 septembrie printre care contribuții la sănătate- CASS pentru persoanele fizice autorizate, impozit pe tranzacțiile imobiliare, cote de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, dar și creșteri de TVA- mai arată proiectul coaliției.
Sursa foto: Shutterstock
citește și: Noile măsuri fiscale discutate de Guvern: praguri noi pentru impozitare, creșterea TVA pentru alimente