Confidenţialitate

Angajații din primării amenință cu greva generală în 5 februarie. Principala revendicare este legată de creșterea salariilor | AUDIO

Angajații din primării amenință cu greva generală în 5 februarie. Sindicaliștii care reprezintă interesele angajaților din comune, vor veni pe 25 ianuarie la București, ca să notifice Guvernul cu privire la declanșarea grevei pe 5 februarie. Principala revendicare este legată de creșterea salariilor. Angajații spun că salariile sunt blocate la nivelul grilei din 2021.

„Administrația publică locală este singura care se află într-o poziție de discriminare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Suntem angrenați în acest demers peste 11.000 de salariați în primăriile comunelor din România, reprezentând un număr de peste 800 de primării comunale din țară. Dincolo de poveștile despre bugetarii din primăriile comunale care sunt mulți puturoși și plătiți cu salarii nesimțite, să știți că la firul ierbii situația este cu totul și cu totul altfel. Din toată structura sistemului bugetar, administrația publică locală este singura care se află într-o poziție de discriminare. Suntem, în momentul de față, ținuți la nivelul anului 2021”, a declarat președintele Sindicatului Național SCOR al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, Dan Cârlan.

De asemenea, sindicaliștii care reprezintă interesele angajaților din comune  vor ca asistenții personali să fie finanțați exclusiv de către Guvern. În prezent, Executivul susține până la 90% din salariile acestora, iar restul vine de la primărie.

„Revendicarea noastră […] este ca statul să preia 100% finanțarea cheltuielilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aceste cheltuieli, pe de o parte, diminuează fondul de salarii din care ar trebui acordate drepturile salariale pentru personalul din administrație al primăriilor – este o chestiune nedreaptă. Apoi, statul promite că va achita până la 90% din valoarea salariilor pentru asistenții personali, dar bugetul local este obligat să facă plățile cu regularitate la ziua de salariu și, undeva prin noiembrie-decembrie, la o rectificare bugetară, aștepți să vezi dacă ți se vor da acești bani sau nu ți se vor mai da deloc. Revendicarea noastră, în acest domeniu, este ca statul să preia 100% finanțarea cheltuielilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap”, a spus președintele SCOR, Dan Cârlan.

Sindicaliști sunt nemulțumiți de ideea comasării comunelor mici și spun că nu așa se fac economii. În schimb, ei propun reducerea numărului de consilieri locali cu 30%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Agriculturii: „Fermierii rămân fermieri. Fermierii nu sunt instigatori. Vreau să cer iertare fermierilor români” | VIDEO