Angajații din penitenciare ies în stradă: pe 17 august, vor picheta ministerul Justiției, în semn de protest față de condițiile de lucru.
La protest, a urma să participe 2000 de persoane.
Angajații din penitenciare sunt nemulțumiți că guvernul nu i-a inclus printre beneficiarii noilor majorări salariale aprobate recent, prin ordonanță de urgență, în cazul polițiștilor și personalului civic din apărare și ordine publică.
Reprezentanţii sindicatelor din penitenciare s-au întâlnit, marţi, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, căruia i-au reproşat lipsa de implicare în rezolvarea problemelor din penitenciare
Președintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare, Ștefan Teoroc, îl acuză pe ministrul Justiției că nu înțelege problemele cu care se confruntă cei care lucrează în centrele de detenție.
”Putem suspecta că suntem împinşi să-l dăm jos pe Tudorel Toader, o spunem ferm, deschis, pentru că altă logică nu vedem. Ministrul Justiţiei ne spune că a avizat negativ acest act normativ tocmai pe criteriul că penitenciarele nu sunt incluse şi ar fi avut o discuţie cu mai multă sau mai puţină vlagă cu premierul. Ne uităm pe ordonanţă, vedem că nu suntem, asta e ce contează pentru noi, suntem în stradă. Joi, pe 17 august, începând cu ora 11.00, avem un miting, mizăm pe 2.000 de oameni în faţa Ministerului Justiţiei. În continuare vom avea mitinguri în faţa Ministerului Muncii, ANP şi foarte curând o să pornim acţiunile de protest în teritoriu”, a spus Ștefan Teoroc.
Liderul sindical Ștefan Teoroc susține că personalul din penitenciare este insuficient, iar angajații nu mai pot efectua ore suplimentare, ceea ce va duce la un blocaj în cel mult o săptămână.
”Fişele de posturi sunt supraîncărcate, un om trebuie să lucreze pentru cinci. Contrar afirmaţiilor de la nivel de Parlament, Guvern, ministru care susţin că inclusiv în raport cu alte state sau cu CEDO se fac paşi pe linia ameliorării condiţiilor de detenţie, nu se face niciun pas, este o minciună şi este foarte simplu de demonstrat. Inclusiv pe site-ul ANP se indică numărul de deţinuţi raportat la capacitatea legală, ne mai lipsesc 10.000 de locuri de cazare ca să respectăm normele europene, asta înseamnă 10 unităţi penitencare cu câte o mie de locuri, care construite la standarde europene ar însemna un buget enorm, care nu există şi nu va exista niciodată. Un prim gest era achiziţionarea unui studiu de fezabilitate pentru cele două veşnic anunţate penitenciare, Berceni şi Caracal, nu ştim cât costă, pentru că nu e gata studiul, iar studiul nu poate fi gata, pentru că nu a fost cumpărat”, a mai spus liderul sindical.
Președintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare, Ștefan Teoroc a mai spus că nu se vor îmbunătăţii nici condiţiile din penitenciare şi nu vor fi făcute nici angajări pentru că au fost blocate posturile.