Angajații CFR ies din nou în stradă. Mitingul va avea loc luni, în fața Ministerului Transporturilor, unde sunt așteptați sute de salariați. Creșteri insuficiente de salarii și prea puțini bani pentru piese de schimb la trenurile de călători – sunt principalele nemulțumiri ale protestatarilor.
Sindicaliștii reclamă că ajung la salarii decente cu tot cu sporuri și doar dacă prestează ore suplimentare în fiecare lună. Aceștia spun că nu e suficient.
Rodrigo Maxim – președintele Federației Transportatorilor Feroviari: „Noi spuneam de salariile de bază, că le vrem măcar ca la cei de la CFR Marfă”
„În toată Uniunea Europeană, fiind cei cu experiența cea mai mare, adică mecanicii de drum, este între 3000 de euro și 5000 de euro. În România, real, venitul ar fi în jur de 1500 de euro, ne referim la venit. Noi spuneam de salariile de bază, că le vrem măcar ca la cei de la CFR Marfă. Deci în jur de 1500 de euro, cu ore suplimentare ajung până la 2000 de euro. Dar asta, repet, plecați mai tot timpul de acasă. Adică, practic, văd mai rar casa”, a explicat Rodrigo Maxim – președintele Federației Transportatorilor Feroviari.
Președintele Federației Transportatorilor Feroviari: „Vor face numai norma ca să înțeleagă și administrația CFR Călători și conducerea Ministerului Transporturilor și toată lumea care sunt salariile reale”
Sindicaliștii spun că dacă cererile nu le vor fi ascultate, nu vor mai presta ore suplimentare de la jumătatea lunii iulie, ceea ce va duce la perturbări ale circulației garniturilor.
„Vor face numai norma ca să înțeleagă și administrația CFR Călători și conducerea Ministerului Transporturilor și toată lumea… să vadă care sunt salariile reale și venitul real pentru că este foarte ușor să discutăm despre un om care face două norme într-o lună și să-l dăm exemplu.
Orice cetățean român care face două servicii ia salariul aferent pentru două servicii.
Nu ar fi o creștere exagerată, dar ar însemna o creștere de salariu mai exact… depinde… sa mecanicii de locomotivă de drum, la cei cu cea mai mare experiență, ar însemna o creștere de circa 900, până în 1000 de lei”, a spus Rodrigo Maxim – președintele Federației Transportatorilor Feroviari.
Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Citește și: Sorin Grindeanu: Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi dat în circulație pe 6 iulie | AUDIO