Confidenţialitate

Angajaţii BBC, din nou in greva

Aceasta este a doua grevă declanşată în ultimele două luni, după una care a durat 24 de ore, în februarie, şi care a afectat difuzarea unui număr mare de programe, inclusiv buletine de ştiri de pe BBC News 24.

National Union of Journalists şi sindicatul tehnicienilor au spus că au declanşat greva în urma concedierilor anunţate în cadrul planului de austeritate impus de Guvernul britanic, a eliminării unor programe, a activităţilor suplimentare din domeniul online şi a ‘nivelului incredibil’ de hărţuire a angajaţilor de către superiorii ierarhici.

Potrivit sindicatelor, BBC a concediat peste 7.000 de angajaţi din 2004 până în prezent şi doreşte să concedieze alţi 2.000, întrucât radiodifuzorul britanic vrea să facă reduceri bugetare de 20%. Sindicaliştii cer acordarea unui răgaz de şase luni pentru a se pregăti de negocieri.

Conducerea celui mai important radiodifuzor public din lume a spus că a optat, în cele mai multe cazuri, pentru renunţarea la înlocuirea angajaţilor care au părăsit instituţia. Conducerea s-a arătat ‘foarte decepţionată’ de declanşarea noii greve şi a subliniat că au avut loc în ultimele săptămâni întâlniri între cele două părţi. Aceasta a adăugat că reducerile de personal au fost inevitabile.

Decizia de a efectua reduceri de personal a fost luată în cadrul planului de austeritate impus de Guvernul britanic.

British Broadcasting Corporation este radiodifuzorul public britanic, înfiinţat pe 1 ianuarie 1927. BBC este cel mai mare radiodifuzor din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.