Angajații Caselor de Sănătate din toată țara au început de azi un protest pe perioadă nedeterminată. Se plâng că salariile lor nu au mai crescut din 2018, anunță sindicatele. Va fi afectată inclusiv activitatea de relaţii cu publicul.
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin: „CNAS a fost cu salariații și CASA OPSNAJ și celelalte case județene încadrate eronat pe grila de salarizare în sectorul bugetar în 2018”
„La Casa Națională am pierdut aproape 10% din totalul personalului și au plecat oameni extremi de importanți pentru funcționarea sistemului. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost cu salariații și Casa OPSNAJ și celelalte case județene au fost încadrate în mod eronat pe grila de salarizare în sectorul bugetar în 2018 și pe cale de consecință au rămas cu salariile înghețate de atunci”, a spus președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.
Dumitru Costin: „Suntem într-un risc uriaș ca această instituție să nu mai poată să funcționeze”
Liderii sindicali spun că activitatea mai multor instituții și companii va fi grav perturbată. Ei sunt convinși că o să apară probleme, inclusiv în activitatea spitalelor, ca urmare a protestelor din Casele de Sănătate.
„Am informat și pe premier. Am informat și săptămâna trecută în întrunire la Guvern că suntem într-un risc uriaș ca această instituție să nu mai poată să funcționeze. Iar nefuncționarea acestei instituții poate să aducă probleme majore pentru cetățenii care sunt beneficiari ai acestui sistem. Poate să aducă probleme majore pentru mediul de afaceri. Care deja se plânge și se plângea săptămâna trecută că sunt întârzieri uriașe în procesarea concediilor medicale și în returnarea banilor. De asemenea, apar probleme și vor apărea probleme majore în zilele care urmează și în ceea ce privește funcționarea spitalelor”, a mai spus Dumitru Costin.
Angajații Casei Naționale de Sănătate cer salarii mari
Totuși, salariile par peste media din România după cum indică Lista Funcțiilor din cadrul Casei Naționale de Sănătate. Cel mai mic salariu de bază din instituție este de aproape 4800 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de aproape 540 de lei, o indemnizație de hrană de 4160 de lei și tichetele de vacanță de 1450 de lei. Cel mai mare salariu de bază este cuprinse între 10.000 și 13.700 de lei.
Salariile la Casa Națională de Sănătate
Cele mai mici salarii de bază, 4800 de lei la șoferi
La Casa Națională de Sănătate, cele mai mici salarii de bază le au șoferii, 4800 de lei, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare – alculat în procent de 15% din salariul de bază, spor care în aceste cazuri este de 500-600 de lei, indemnizația de hrană de 4160 de lei și tichetele de vacanță de 1450 de lei.
Salariile consilierilor
Un consilier din cabinetul unui demnitar are un salariu de bază între 8000 și 9000 de lei, la care se adaugă sporul de condiții vătămătoare, între 1100 și 1200 de lei, indemnizația de hrană de 4160 de lei și tichetele de vacanță. Un consilier pentru achiziții publice, grad profesional superior, are un salariu de bază de 9425 de lei, un spor de condiții vătămătoare de 1410 lei, plus restul beneficiilor.
Consilierii juridici, experții și inspectorii, toți cu grad profesional superior, au aproximativ 12.000 de lei salariul de bază, un spor de condiții vătămătoare de 1844 de lei, plus indemnizație de hrană de 4160 de lei și tichete de vacanță anuale de 1450 de lei.
Salariile în funcțiile de conducere
Între funcțiile de conducere, un director, un director general adjunct și un medic șef au salariul de bază de 13.700 de lei, la care se calculează un spor de condiții vătămătoare de 2000 de lei, plus indemnizația de hrană de 4160 de lei și tichetele de vacanță anuale.
Angajații mai multor Case de Sănătate din țară au oprit astăzi activitatea. Ei spun că veniturile nu le-au mai fost majorate de aproape 5 ani și că sunt diferențe mari între salariile de la centru și cele din județe
- La Casa de asigurări de sănătate Maramureș, de exemplu, un consilier cu cea mai mică gradație are cel mai mic salariu: 4.800 de lei brut.
- La extrema cealaltă se află directorul general, cu 14.817 lei.
- Alte exemple ar mai fi: medic șef – 9.600 lei, tot brut, șef de birou – 8.000 de lei, referent de specialitate – 6.000 de lei.
- Sau un consilier juridic – 7.000 lei, de-asemenea, brut. Toți primesc indemnizație de hrană de 347 de lei lunar.
Lista funcțiilor din cadrul CNAS care intră în categoria personalului plătit din fonduri publice
Lista funcțiilor din cadrul CAS Maramureș cu drepturile salariale aferente valabile la data de 29.09.2023
Lista funcțiilor din cadrul C.A.S.J. Gorj care intră în categoria personalului plătit din fonduri publice
Lista funcțiilor din cadrul CAS Timiș care intră în categoria personalului plătit din fonduri publice
Autori: Iorgu Ianuși și Liliana Nicolae
Sursa colaj foto: BNS
Citește și: Protest al angajaților CNAS. Aceștia merg la birou dar nu lucrează cu publicul | VIDEO