Profesorul de științe politice Andrei Țăranu a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara. După ce Elena Lasconi a spus la un post de televiziune că a votat „Da” la referendumul pentru familia tradițională, Biroul Național al USR a luat act de retragerea ei de pe lista pentru europarlamentare. „Subiectul în sine a fost tratat extrem de ciudat. Doamna Lasconi și-a spus părerea. Până la urmă, e o părere legitimă și o acțiune legitimă. Eu, de exemplu, nu am participat și am și îndemnat să nu se participe, dar cei care aveau aceste convingeri puteau să o facă. Faptul că s-a declanșat un scandal domestic care, din nefericire, a devenit și public a pus USR-ul în fața unor decizii, decizii care s-au dovedit extrem de ciudate pentru că nu există nicio rațiune logică pentru această retragere a doamnei Lasconi din fruntea listei”, a spus Andrei Țăranu la Europa FM.
„Nu există nicio rațiune logică pentru această retragere a doamnei Lasconi din fruntea listei”
Tudor Mușat: Ca să vorbim despre efervescența care a cuprins brusc viața politică românească după o lungă perioadă de apatie. Ai zice că e un fel de invazie de „lebede negre” – acele momente neprevăzute care au potențialul să perturbe parcursul obișnuit al partidelor, al politicienilor. Ne uităm la Prima, ce se întâmplă în cazul Lasconi – USR, intens discutat zilele acestea. Acolo unde Elena Lasconi a spus că a votat DA la referendumul pentru familia tradițională. Fiica ei a aflat cu stupoare și a spus că nu o mai susține sub nicio formă pe mama ei, fiica făcând parte din comunitatea LGBT. Prin urmare, iată un scandal care a dus la eliminarea de pe listele pentru europarlamentare ale Elenei Lasconi – personaj cu potențial. Cum vedeți ce s-a întâmplat?
Andrei Țăranu: „Pentru USR sunt foarte multe minusuri în această comunicare. Primul și cel mai mare minus a fost declanșarea și pregătirea listei cu mult înaintea tuturor celorlalte partide. Când se întâmplă așa ceva te aștepți ca în special cel care trage lista să fie ținta atacurilor dintr-o parte și din alta. Sigur, nimeni nu s-a așteptat să fie ținta atacurilor din partea propriei sale fiice, dar chiar și așa a pus partidul într-o situație extrem de complicată.
În al doilea rând, faptul că USR-ul a asumat o linie de nogociere cu PMP și cu Forța Dreptei, partide care se consideră mai degrabă conservatoare – acesta este motivul pentru care Ludovic Orban nu a mai vrut să mai apară cuvântul liberal în titulatura noului său partid, ci dimensiunea de dreapta conservatoare. PMP știam că este un partid conservator. Ori chiar în timpul acestor negocieri ei au lansat aceastp listă, aruncând în aer negocierile. Domnul Orban s-a și retras din potențiala coaliație.
Subiectul în sine a fost tratat extrem de ciudat. Doamna Lasconi și-a spus părerea. Până la urmă, e o părere legitimă și o acțiune legitimă. Eu, de exemplu, nu am participat și am și îndemnat să nu se participe, dar cei care aveau aceste convingeri puteau să o facă. Faptul că s-a declanșat un scandal domestic care, din nefericire a devenit și public a pus USR-ul în fața unor decizii, decizii care s-au dovedit extrem de ciudate pentru că nu există nicio rațiune logică pentru această retragere a doamnei Lasconi din fruntea listei”.
Andrei Țăranu, despre definirea ideologică a USR: „În România erau percepuți ca fiind progresiști – deși trebuie spus că nimic din discursul lor nu era unul de progresism”
Tudor Mușat: Sună ca și cum le-a ascuns aceste vederi ale domniei sale, dar poate că nimeni nu a întrebat; și că ele nu se potrivesc cu partidul, înțelegem. Dar aici este o problemă pentru că alte personaje din USR – Clotilde Armand – au participat la organizarea referendumului.
Andrei Țăranu: „Problema este alta și mie mi se pare mult mai serioasă: definirea ideologică a USR. Până de curând USR a avut mai degrabă o linie conservator-neoliberală din punct de vedere economic, pe care o susține și în acest moment. Ordoliberalismul acesta a unei piețe complet libere, o viziune pe care domnul Macron sau alți lideri din Europa nu o susțin. Dar hai să zicem că putem trece peste această perspectivă.
În România erau percepuți ca fiind progresiști – deși trebuie spus că nimic din discursul lor nu era unul de progresism. Dimensiunea anti-corupție nu are nicio legătură cu conservatorismul și progresismul. Brusc s-au poziționat ideologic și au spus <<Noi suntem progresiști și avem ceva cu homofobii și cu cei care au participat la acest referendum>>, deși doamna Lasconi a spus că ea nu-i neapărat homofobă, dar nu este pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex.
Ceea ce ar pune acest partid într-o situație delicată pentru puțin ii săi susținători. Vom vedea, pentru că reacția nu este doar a doamnei Lasconi, pentru că l-am văzut pe europarlamentarul Vlad Gheorghe care îi cere domnului Drulă – din aceleași motive – demisia tocmai pentru că nu a avut până în acest moment o poziționare ideologică clară. Declarațiile care sunt făcute în intern nu au nicio legătură cu cele care sunt făcute în extern”.
„Subiectul este unul al USR-ului, nu e legat de Câmpulung, nu e legat nici de europarlamentare și de poziționarea lor ideologică, ci de felul în care comunică”
Tudor Mușat: Să înțelegem că Elena Lasconi e bună să conducă în continuare un oraș, dar nu e bună să fie europarlamentar din cauza vederilor sale? Asta ne lasă să înțelegem USR-ul.
Andrei Țăranu: „Este o ipocrizie. Politic, doamna Lasconi a spus probabil ceea ce mulți din Câmpulung chiar consideră. Avem totuși o populație numeroasă care este foarte religioasă, împotriva lucrurilor LGBTQ și așa mai departe. Din nefericire, nu avem de fapt niște discuții serioase pe această temă. Avem foarte multe demagogie și de-o parte conservatoare și din nefericire și de partea cealalta. Un cetățean din Câmpulung sau de oriunde are foarte puține informații despre acest lucru. Nu cred că pe cei din Câmpulung chiar îi interesează această perspectivă, ci foarte probabil mulți dintre ei o și aplaudă. Însă, subiectul este unul al USR-ului, nu e legat de Câmpulung, nu e legat nici de europarlamentare și de poziționarea lor ideologică, ci de felul în care comunică”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat și Andrei Țăranu
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea