Confidenţialitate

Andrei Pleșu, despre alegerile prezidențiale din România: „Să sperăm că țara asta, care are un fel de alianță cu nenorocul, să-și recupereze surâsul” | AUDIO

Serviciile secrete trebuie să ne spună cum a ajuns un anonim candidat principal la alegerile prezidențiale – a spus pentru Europa FM scriitorul și filosoful Andrei Pleșu. În caz contrar – adaugă el – putem să credem că acestea sunt părtașe la rezultatul la care s-a ajuns. Un rezultat care – declară Andrei Pleșu – îl îngrijorează. Prea ușor au succes oameni cu o retorică suspectă. Andrei Pleșu, în dialog cu Liliana Nicolae, într-un interviu exclusiv pentru Europa FM.

Andrei Pleșu: „Toți românii, de ani de zile, știu că securitatea știe tot, că știe și ce credem că nu știe. Ne urmărește pe toți, ne ascultă telefoane. Cum a fost posibil să apară un personaj ca Georgescu în funcția de candidat principal la prezidențiale? Și Securitatea nu știe nici ea nimic”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Pleșu: „Nu mi-e clar cum poate cineva din anonimat să ajungă brusc candidat principal la alegerile prezidențiale. Sunt crispat, puțin îngrijorat și încă cu speranța că alegătorii români vor înțelege diferența între un patriotism de tip pro-rusesc și anti-Occidental și că vor vota cum votează oamenii inteligenți nu oamenii manipulați”.

Liliana Nicolae, Europa FM: Ce spune despre electoratul român faptul că peste 2 milioane au votat un asemenea personaj?

Andrei Pleșu: „E un semn că trebuie să luăm în serios și o anumită îngrijorare legată de gândirea populară din țara asta, pentru că prea ușor au succes oameni cu o retorică suspectă, din punctul meu de vedere și asta îngrijorează. E de vină o anumită tendință de masă de a merge într o direcție care mă descurajează”.

Liliana Nicolae, Europa FM: Ce anume influențează această tendință?

Andrei Pleșu: „Tendința aceasta influențează amplasamentul României pe harta politică a contemporaneității și nu e de glumit cu așa ceva și aș mai avea ceva de spus, dacă îmi dați voie, toți românii de ani de zile știu că securitatea știe tot că știe și ce credem că nu știe. Ne urmărește pe toți, ne ascultă telefoane, nu știu ce. Cum a fost posibil să apară un personaj ca Georgescu în funcția de candidat principal la prezidențiale? Și Securitatea nu știe nici ea nimic. Adică ori ar trebui să ne explice cum a fost posibil să ajungă un om ca ăsta în poziția în care e, fiindcă dacă ea nu știe n-o să știm nici noi. Ori dacă nu ne spune asta înseamnă că a participat la acest proces și asta creează o situație foarte îngrijorătoare pe care ea însăși, adică Securitatea, serviciile de informații ar trebui să o ia în serios, altfel rezultă că suntem manipulați din întuneric, un întuneric de nedescifrat, minut de minut”.

Andrei Pleșu, despre Călin Georgescu: „Aflăm acum că a lucrat și Ministerul de Externe, că a lucrat și în Ministerul Mediului, a fost angajat și în străinătate în diverse poziții. Deci, e un anonim cu servieta plină”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae, Europa FM: Cine e, de fapt, Călin Georgescu? E doar un candidat solitar și independent?

Andrei Pleșu: „Nu, e mai mult decât atât, e cel care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Și aflăm acum că a lucrat și Ministerul de Externe, că a lucrat și în Ministerul Mediului, a fost angajat și în străinătate în diverse poziții. Deci, e un anonim cu servieta plină. Am vrea să știm mai mult despre el, am vrea să știm mai mult despre cum ai ajuns brusc în față, ce înseamnă TikTok și cum am ajuns să depindem popoare întregi de rețele din astea de inteligență artificială și de comunicație globală. Ceva nu e în regulă, ne pândește un pericol care m-ar face să mă gândesc cu cu îngrijorare la ce îi așteaptă pe copii noștri, pe cei care vin după noi. Intrată pe o asemenea traiectorie și cu asemenea strategie și cu asemenea instituții discrete, omenirea va intra în delir”.

Aceste alegeri pot fi un moment de cotitură pentru societatea și politica românească?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Pleșu: „Categoric. În funcție de cum va arăta votul, România va deveni altă țară sau va rămâne ceea ce este. Nu înseamnă că ceea ce este e situația perfectă. Dar să devină o altă țară care să fie în poziția țărilor subjugate de Federația Rusă ar fi dramatic. Ideea ca România cu istoria ei, cu cultura ei, cu limba ei, să ajungă să facă parte dintr-o comunitate anti-europeană, anti-occidentală ar fi dramatică și într-un anumit sens greu de recuperat. Mă bucur că am văzut demonstrații de oameni tineri în mai multe locuri din țară. Mă rog, e o veste bună că Ciolacu și-a dat demisia, că Ciucă și-a dat demisia, deci că se anunță niște tendințe de recuperare, de reînnoire. Acum, cu cine și în ce direcție o să vedem. Să sperăm că țara asta, care are un fel de alianță cu nenorocul, să-și recupereze surâsul”.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Citește și: Sorin Ioniță, despre CSAT: „Poate e de prevenție pentru viitor. Dacă e asta, să nu venim cu așteptări foarte mari, pentru că va fi un comunicat de jumătate de pagină în care ni se va spune că se iau măsuri. Și cam atât” | AUDIO