Andrei Jecza, directorul Galeriei Jecza, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”, care a fost transmisă miercuri – 28 iunie 2023 – de la Timișoara. „Sunt în cel mai important oraș european, așa ar trebui să se definească Timișoara în acest an 2023. Dacă nu ați pășit încă aici, trebuie să vă explic: de-a lungul întregului an aici în Timișoara vor fi mii de evenimente culturale, asta însemnând de la teatru, dans, film, expoziții, artă pictură, carte, întâlniri cu câștigători ai premiilor Nobel, cu scriitori, mari atiști ai lumii care vin aici și sunt prezentați. Practic, lucruri bune, importante, frumoase din cultura europeană se adună la Timișoara fie că este vorba de ceea ce numim cultură clasică, fie că neste vorba de ceea ce numim artă contemporană. Noi, Europa FM și România în Direct, suntem la Timișioara chiar în centru, în Piața Unirii, sub zidurile Muzeului de Artă și chiar pe una dintre palisadele fostului oraș de la 1700 – ne-am pus studioul aici. Pe Muzeul de Artă din Timișoara sunt prezente afișele cu ceea ce se întâmplă de-a lungul anului”, spune Cătălin Striblea. Ce spune Andrei Jecza despre expoziția Brâncuși și cum o descrie.
Cătălin Striblea: Tu știi de aduce expoziția Brâncuși? Adică avem deja o idee la ce o să vadă lumea care vine să viziteze această expoziție din 30 septembrie?
Andrei Jecza: „Va fi o foarte frumoasă expoziție care, probabil, va fi cea mai mare expoziție la est de Paris făcută vreodată lui constantin Brâncuși. Și care reunește atât lucrări care se află în colecții românești cum este, de altfel, Muzeul de Artă Național al României sau Muzeul de Artă din Craiova, alături de opere împrumutate de la Pompidou, de la Tate și de la alte mari muzee ale lumii. Și, practic, oferă orașului și României – și nu doar României – zonei întregi oportunitatea de a se întâlni cu acest mare artist care este român și francez în același timp, care se bucură în sfârșit de o expoziție adevărată în țara lui și pentru care deja avem musafiri confirmați din Statele Unite ale Americii, nu doar din România”.
Cătălin Striblea: Brâncuși are la Tate una dintre păsări – senzația atunci când intri este că acea pasăre domină tot spațiul de acolo, în care este amplasat la Tate, între zeci de sculpturi.
Andrei Jecza: „Cred că avantajul lui Brâncuși este că domină oriunde ar fi. Intri la MoMA și-ți ia aerul, intri la Pompidou și nu mai ști de unde vii și momentul acela de modernitate te zdruncină în adevăratul sens al cuvântului”.
Cătălin Striblea: Vedeți? Noi vorbim acum despre Timișoara, dar azi o să vorbim despre multe alte orașe din România pe care trebuie să ni le povestiți. Timișoara, prin investiția masivă care s-a făcut aici, cu bani publici, bani europeni, bani privați, foarte multă lume contribuie. Timișoara s-a ridicat foarte sus – este polul culturii românești acum, în momentul acesta.
Peste 2000 de evenimente sunt programate în acest an la Timișoara, oraș care deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Dominic Fritz: „Chiar dacă primim acest titlu din partea Comisiei Europene nu primim și banii. Adică este ceva unde noi trebuie să facem eforturi”
Spectacole de dans, teatru, expoziții, concerte și festivaluri își așteaptă spectatorii.
Timișoara deține anul acesta titlul de capitală europeană a culturii. Sute de parteneri sunt implicați în organizarea evenimentelor culturale, alături de mai multe instituții printre care primăria Timișoara și Ministerul Culturii. Primarul orașului – Dominic Fritz, într-o intervenție în matinalul „Deșteptarea” de la Europa FM: „Este important să subliniem că chiar dacă primim acest titlu din partea Comisiei Europene nu primim și banii. Adică este ceva unde noi trebuie să facem eforturi și Timișoara și-a asumat la momentul în care a aplicat pentru acest titlu 20 de milioane de euro pentru programul cultural, în acest context, în plus. Și ne-am ținut de acest cuvânt. Ministerul Culturii a dat 10 milioane de euro, chiar dacă banii au ajuns mai târziu decât neam fi dorit și Consiliul Județean contribuie cu câteva milioane de euro”.
Astăzi începe festivalul de muzică Jazz X
Timișorenii, și nu numai, sunt invitați până pe 2 iulie în mai multe locații din oraș printre care Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe la o serie de concerte.
În acest sfârșit de săptămână sunt organizate ateliere și conferințe. Iar la Muzeul de Transport Public, până pe 30 iunie, participanții pot experimenta dansul prin intermediul realității virtuale.
Programul tuturor evenimentelor se găsește pe site-ul timisoara2023.eu
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM