Ingerăm câte 5 grame de microplastic, după cum arată un studiu al Universității Newcastle, iar Andrei Coșuleanu, fondator Act for Tomorrow, spune că, în România, au fost recoltate probe din 21 de surse de apă, iar concluzia a fost de-a dreptul îngrijorătoare – toate probele conțineau microplastic:
„Am colectat din 21 de ape ale României, principalele ape care străbat România și care toate ne-au arătat că există microplastic în ele. Oamenii care au cercetat ne-au spus că este un lucru foarte surprinzător, noi am luat probe de apă de unde nu există deșeuri. (…) Ce a mai fost pentru noi alarmant a fost că am luat din Parcul Natural Văcărești dintr-o apă subterană. Ajungem să ne dăm seama pe cifre că noi, de fapt, bem această apă în fiecare zi, gătim cu ea și astfel se justifică cele 5 grame de microplastic ingerate.”
Cătălin Striblea l-a avut invitat, la Deșteptarea României, pe Andrei Coșuleanu, pentru a analiza, împreună cu ascultătorii Europa FM, problemele legate de deșeuri, dar și pentru a găsi posibile soluții.
Microplasticul descoperit în principalele surse de apă din țara noastră arată că nu am știut să avem grijă de mediu, nu știm să prevenim poluarea cu gunoaie și nici nu suntem capabili să reciclăm corespunzător, spune fondatorul Act for Tomorrow:
„Am eșuat ca stat din punct de vedere al legislației și al implementării legislației. Deranjăm un primar, poluatorul votează în acest moment în România și este grav acest lucru, vedem primari care să își permit să spună că eșeul este gratuit. (…) Pe ultimul raport, România reciclează 11%, am avut 13% acum 3 ani de zile, doar că acum abia am pus toată oala de deșuri împreună. Vorbim de foarte multe ori doar despre reciclare, reciclarea este ultima soluție, noi nu trebuie să vorbim despre reciclare astăzi în România, trebuie să vorbim despre prevenție, despre a elimina plasticul.”
Tocmai din acest motiv, actualul guvern trebuie să adopte o strategie clară de protecție a mediului și de gestionare eficientă a deșeurilor, crede Andrei Coșuleanu:
„Este momentul în care să ne asumăm că am eșuat și să facem niște politici în umătorii 4 ani de zile, cu un guvern nou care acum ar trebui să ia cele mai ample măsuri.”
Discuția a pornit de la raportul “Cartografierea Microplasticului în Apele României” reprezintă rezultatul unui amplu demers de cercetare care vizează problema microplasticului în cele mai importante ape dulci din România, realizat de Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul Asociației Ingmed, Pitești și a Institutului Național pentru Fizica Laserelor, Plasmei și Radiației, București, Măgurele (INFLPR), finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la București.