Confidenţialitate

Andrei Baciu, despre „prioritatea sistemică„ a profesorilor la vaccinare: Se lucrează la găsirea unei variante | VIDEO

Alice Iacobescu și Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Vaccinare, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au discutat, la Piața Victoriei, despre campania de vaccinare anti-COVID, când se mai pot programa cei din etapa a doua, dar și când am putea primi mai multe doze de vaccin.

Andrei Baciu a fost întrebat și la ce s-a referit ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, atunci când a spus că, de la jumătatea lunii februarie, cadrele didactice vor avea o „prioritate sistemică„ la programarea pentru vaccinul anti-COVID, însă acesta spune că, deocamdată, se lucrează la identificarea unei variante prin care această programare preferențială să aibă loc:

„Cred că este o prioritate care trebuie tratată special. Educația este pilonul central al societății dezvoltate. Vom veni cu precizări în perioada imediat următoare, cu precizări mai exacte. Să știți că deschiderea școlilor nu a fost condiționată de vaccinare. (…) Se încearcă identificarea de diverse formule, pentru că este această activitate, așa cum v-am spus, reluarea școlilor este esențială pentru bunul mers al nostru.”

În schimb, vicepreședintele Comitetului Național de Vaccinare spune că există în continuare cadre didactice care sunt vaccinate anti-COVID:

„Personalul din învățământ s-a vaccinat si se vaccineză. Lucrurile sunt în dimanică și există o programare la vaccinare și pentru profesori”.

În contextul în care miercuri a debutat programarea pentru vaccinul AstraZeneca, Andrei Baciu a mai spus că, până la 16:30, erau deja înscriși 55.000 de doritori.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat, la Piața Victoriei, și de ce a fost nevoie de crearea mai multor etape pentru vaccinare:

„A fost necesar să gândim niște etape pentru că avem vaccinuri limitate. Pentru primele luni de zile, toată planeta se confruntă cu un stoc limitat, pe cale de consecință constatăm că avem doze de vaccin limitate. Noi am creat un mecanism care să se respecte în etapa a doua, tocmai prioritizând persoanele vulnerabile.”

În ceea ce privește recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat adulților de până în 55 de ani, vicepreședintele Comitetului Național de Vaccinare spune că acest aspect a ținut de studiile clinice de până acum, însă recomandarea va fi, cel mai probabil, schimbată în viitor:

„Cel mai probabil, lucrurile se vor schimba în săptămânile următoare. (…) Pe măsură ce studiile clinice avansează, ușor ușor recomandările vor fi lărgite pentru vaccinurile care s-au dovedit eficiente pentru categorii de vârstă mai limitate. Trebuie să păstrăm recomandările oficiale, noi recomandăm medicina bazată pe dovezi. Întodeauna autoritățile din România au aplicat numai recomandările oficiale europene.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: