Aplicația Serviciului de Telecomunicații Speciale ar putea fi folosită și în interiorul țării pentru verificarea certificatelor digitale, anunță secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.
În alte țări care au introdus care au introdus restricții pentru persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului, certificatele digitale sunt folosite la intrarea în restaurante sau în mijloacele de transport în comun.
În România, evenimentele cum sunt nunțile sau botezurile, pot avea loc cu 400 de participanți, însă numărul poate fi atât de mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau testate.
Reguli asemănătoare se aplică la concerte, evenimente sportive sau festivaluri, unde pot participa 75.000 de oameni, dacă sunt imunizați sau testați pentru coronavirus.
Deși aceste reguli se aplică de câteva luni în România, certificatele europene digitale care arată dacă o persoană este vaccinată, trecută recent prin Covid 19 sau cu test negativ nu pot fi verificate de autorități.
Reglementarea acestei situații este în stadiu de proiect, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu:
“Într-adevăr, se ia în discuție această posibilitate ca, cu ajutorul aplizației dezvoltate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale să poată fi verificat, așa cum se ăntâmplă și în punctele de trecere a frontierei, pentru că, până la urmă, este aceeași aplicație, din punct de vedere tehnic.”
Alte țări europene au restricții mult mai dure pentru cei care nu sunt vaccinați, astfel că certificatele digitale sunt cerute în mijloacele de transport în comun, la intrarea în restaurante, dar și în farmacii.
2.840.000 de certificate digitale europene au fost descărcate pînă acum de români. Ele au fost folosite pentru a călători în străinătate.