Vicepreședintele ANCOM revine asupra declarației privind suspendarea TikTok. Pavel Popescu susține într-o postare pe Facebook că soluția propusă de el a fost una exagerată, exprimată sub imperiul emoțiilor. „Libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situații prin care trece o țară” scrie acesta. Reacția vine după ce mai multe organizații neguvernamentale au atras atenția asupra acestui subiect.
„Suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă”, transmite Asociația pentru Tehnologie și Internet.
Între timp, o informație vine și de la Bruxelles: Comisia Europeană urmează să organizeze o reuniune pentru a media discuțiile între autorităţile române şi TikTok, scrie publicația Politico.
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu își începe mesajul postat pe Facebook scriind că vrea să facă o clarificare.
Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM: „ANCOM nu poate și nu va suspenda TikTok”
„Mânat de dorința sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situații delicate în care ne aflăm astăzi, am propus o soluție EXAGERATĂ: suspendarea temporară a platformei TikTok. Opina exprimată a fost una strict personală”, scrie vicepreședintele ANCOM după ce poziția sa a declanșat un val de reacții.
„ANCOM nu poate și nu va suspenda TikTok” – precizează Pavel Popescu. El subliniează că libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situații prin care trece o țară. Reacția vine după o întâlnire cu reprezentanții societății civile, după cum admite chiar reprezentatul ANCOM
ANCOM nu are competența legală de a cere blocarea vreunei platforme online mari, a explicat pentru Europa FM, Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, care a participat la această întâlnire.
Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet: Dar nici nu vrea să facă acest lucru, pentru că și știe că nu poate
„Din punct de vedere legal, orice platformă mare, orice rețea socială mare care este reglementată în Uniunea Europeană, este reglementată de Comisia Europeană. ANCOMUL, și dacă ar vrea, nu poate să facă acest lucru. Dar nici nu vrea să facă acest lucru, pentru că și știe că nu poate să facă acest lucru”, a spus Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.
Bogdan Manolea atrage atenția că prin suspendarea unei platforme online – indiferent de nume – se încalcă dreptul la liberatatea de exprimare.
Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet: Pe o astfel de paltformă nu ai doar niște comunicații care pot să fie și ilegale, și dăunătoare, se întâmplă pe orice rețea, dar ai și oameni care se exprimă liber
„Există suficiente decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului care spun că este o intruziune majoră în libertatea de exprimare, pentru că pe o astfel de paltformă nu ai doar niște comunicații care pot să fie și ilegale, și dăunătoare, se întâmplă pe orice rețea, dar ai și oameni care se exprimă liber în limitele libertății de exprimare”, a spus director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.
Comisia Europeană urmează să organizeze o reuniune între autorităţile române şi TikTok, scrie Politico. Publicația citează un purtătorr de cuvânt al instituției. Discuțiile ar urma să aibă loc până pe 8 decembrie, când este programat al doilea tur al alegerilor prezidențiale
România a cerut executivului comunitar să lanseze o investigaţie asupra platformei TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media.
Sursa foto: Shutterstock