
Anchetă la Spitalul Județean de Urgență Bacău, dispusă de conducerea Consiliului Județean, după apariția, în spațiul public, a mărturiei unei paciente însărcinate. Ea a reclamat o serie de nereguli, care în final au dus la o naștere prematură și moartea fătului.
Atenție, urmează detalii cu puternic impact emoțional!
Audio PlayerÎn afara anchetei, Consiliul Județean încurajează oamenii să facă publice experiențele neplăcute pe care le au în spital.
Totul a pornit de la o postare făcută pe Facebook de o tânără din Bacău. Însărcinată în 16 săptămâni, a ajuns la urgențe cu dureri și sângerări. Tratamentul administrat, scrie aceasta, nu i-a ameliorat starea, dimpotrivă, fiind însă asigurată că durerile sunt normale. A doua zi a fost externată, pentru ca trei sferturi de oră mai târziu să ajungă din nou la urgențe, cu membranele rupte, moment în care, spune pacienta, a început adevăratul coșmar.
Tânăra a povestit cu lux de amănunte modul în care a fost tratată de personalul medical, durerile de nesuportat pe care le-a îndurat ore în șir fără să fie băgată în seamă, o naștere considerată avort și cum cu greu un alt medic decât cel care o supraveghease în sarcină, care nu era la serviciu, a acceptat în final să o trateze, după îndelungi insistențe. Tânăra a acuzat lipsa de empatie a cadrelor medicale, catalogând experiența ce ar fi trebuit să fie una frumoasă drept „plină de suferință și umilință”.
Povestea tinerei a devenit viral și a ajuns și la președintele Consiliului Județean Bacău, Cristina Breahnă-Pravăț. Instituția care administrează spitalul județean a dispus o anchetă disciplinară privind acest caz, dar și altele similare. „Consiliul Județean NU tolerează practici inumane!”, transmite Breahnă-Pravăț, care le cere public băcăuanilor să semnaleze orice fel de derapaj ori situație cu care s-au confruntat ca pacienți ai unității medicale ori aparținători. „Totodată, a dispus implementarea unui mecanism similar cu cel folosit în comerț, de client sub acoperire, adaptat ca pacient sub acoperire, pentru a verifica respectarea standardelor de îngrijire, comportamentul personalului medical, timpul de răspuns în urgențe și alte disfuncționalități”.
De asemenea, toți angajații spitalului vor fi obligați să poarte ecusoane de identificare și se va investi într-un sistem de supraveghere video, acces personal și pontaj electronic.
Sursa foto: Shutterstock