Confidenţialitate

Anchetă extinsă în cazul brânzei de vaci care i-ar fi putut îmbolnăvi pe copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic

Inspectorii sanitar-veterinari din județul Argeș extind ancheta în cazul brânzei de vaci care i-ar fi putut îmbolnăvi pe copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.

Fabrica de lactate ”Brădet” din județ – care a produs un lot de brânză de vaci ce conținea bacteria E-coli – se aprovizionează cu lapte de la 2 ferme – una din Argeș și alta din Dolj.

Și din aceste unități se vor ridica probe de apă și lapte – care vor fi trimise la analize, ne-a declarat directorul DSV Argeș – Daniel Lupu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Vom recolta probe de apă, probe de la toata gama sortimentală de produse fabricate la acea societate (n.r. fabrica de lactate Brădet), din care a fost fabricată și brânza.  Probele le vom trimite la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară”, a declarat Daniel Lupu.

Anterior, ministrul Agriculturii – Achim Irimescu – spunea că  e posibil cA sursa contaminării să fie laptele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Specialiștii spun că, sigur, contaminarea ar fi putut să fi fost de la lapte în principiu. Deci se acuză laptele ca sursa principală. S-a verificat, iar personalul din fabrica respectivă este sănătos, deci nu e purtător de E-coli. Este greu de crezut că în comerț s-ar fi putut realiza contaminarea, dar verificăm și acolo”, a spus Achim Irimescu.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a atras atenția că legea le permite fabricilor cu linie de produse tradiționale să se aprovizioneze cu lapte din orice sursă.

După ce ANSVSA a publicat rezultatele analizelor prelevate de la fabrica de lactate, Direcția de Sănătate Publică a stat de vorbă cu părinții tuturor copiilor care au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.

4 dintre aceștia au consumat brânză de vaci produsă la Brădet – ne-a declarat șefa DSP Argeș, Sorina Honțaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Din ce am vorbit cu părinții care ne-au răspuns la telefon, am constat că doi din Pitești, unul din Mioveni și unul din Topoloveni – care au consumat brânză dulce din comerț, iar cel din Câmpulung, al cincilea, a consumat brânză dulce din piață. Unii dintre acești copii sunt internați, unul a și fost externat, altul a decedat”, a declarat, pentru Europa FM, Sorina Honțaru.

Între timp, activitatea fabricii Brădet din județul Argeș  rămâne suspendată până la finalizarea anchetei și recoltarea tuturor probelor necesare.