Este anchetă la Constanța după ce patru muncitori au pierit în incendiul izbucnit la bordul unei nave din Șantierul Naval Midia. Polițiști criminaliști, procurori, specialiști de la Inspecția Muncii fac tot posibilul să afle cum s-a produs tragedia. În timp ce medicii legiști au început investigațiile anatomo-patologice, polițiștii au luat primele declarații din anchetă.
Cei patru muncitori români care au decedat în incendiul de la Midia aveau vârste cuprinse între 32 și 57 de ani. Trupurile lor au fost duse la Morga Cimitirului Central din Constanța pentru efectuarea necropsiilor. Șantierul Naval Midia a fost închis. În afară de anchetatori nu intră nimeni.
Având în vedere că este un accident colectiv, de o gravitate deosebită, s-a decis ca Inspecția Muncii să coordoneze cercetarea, spune directorul ITM Constanța, Marian Becheanu: „Vom face și o expertiză tehnică pentru a afla cauza evenimentului și pentru a ne pronunța asupra, eventual, a persoanelor răspunzătoare de producerea acestui eveniment”.
Polițiștii criminaliști de la IPJ Constanța au început o anchetă minuțioasă. Potrivit procurorului Corina Stere, sunt coordonați de PJC: „Cercetările se efectuează pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale pentru securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă”.
Nava ar fi trebuit degazată înainte de începerea reparațiilor, însă, mai nou, în România nu mai este nevoie de certificatul denumit Gas Free, subliniază Adrian Mihalciou de la Sindicatul Navigatorilor: „Legea s-a modificat în iulie și iată că a și apărut un caz deosebit de grav. Bănuiesc că aici Ministerul Transporturilor, Direcția Transport Naval, ar trebui întrebat”.
Cei 21 de marinari străini de la bordul navei sunt teferi cu toții. Erau în șantier din data de 1 august.
Sursa foto: ISU Dobrogea
Citește și: Incendiul pe vaporul din șantierul naval din Midia, soldat cu 4 morți, a fost lichidat | VIDEO | FOTO