Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Brașov au deschis o anchetă în urma scandalului legat de cotele de vânătoare. Aceștia anchetează modul în care a fost elaborat studiul ce ar fi permis uciderea a 1.700 de animale din specii protejate.
Pe baza acelui document, a fost emis un ordin de ministru care dădea undă verde vânătorii în următorul an. Însă, ordinul a fost suspendat de ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer în urmă cu două zile. Studiul a fost făcut de mai mulți specialiști în domeniu care ar fi în conflict de interese pentru că sunt și vânători.
Ramona Diaconu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, a confirmat pentru Europa FM că procurorii s-au autosesizat în acest caz și că fac cercetări cu privire la comiterea infractiunilor de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu și uz de fals.
Până în prezent nicio persoană nu are calitatea de suspect, ancheta procurorilor vizând deocamdată faptele. Procurorii vor să afle dacă cei care au făcut studiul ar fi comis sau nu unele abuzuri.
Studiul care a recomandat uciderea a 1.700 de animale sălbatice: urși, lupi și pisici sălbatice a fost elaborat de Universitatea Transilvania, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și Fundația Carpați, după cum spunea ministrul Mediului acum două zile.
Coordonatorul studiului este Ovidiu Ionescu. Acesta este prodecanul Facultății de Silvicultură din Brașov, fost angajat la Institutul de Cercetări Silvice, dar și președinteșe Asociației Vânătorilor din Brașov. Totodată, Ovidiu Ionescu este și colaborator la Fundația Carpați.
Mai mult, studiul a fost semnat și de Dan Munteanu de la Academia Română. Și acesta este și vânător. După tot scandalul, Dan Munteanu nu a mai acceptat avizarea proiectului, deși în ultimii 9 ani ar fi acceptat cotele de vânătoare.
Din 2007 și până în 2015, în Romania au fost ucise aproape 5.000 de animale protejate de lege.