Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, după protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi după ce Ministerul Agriculturii din România a anunţat monitorizarea fenomenului.
Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor 16 şi 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, a anunţat, luni, Avocatul Poporului.
Verificările vor fi făcute după ce, din 25 februarie, presa a relatat că Grupul de la Vişegrad (Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) a făcut apel la celelalte state din Europa Centrală şi de Est să se alăture iniţiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană, a precizat sursa citată.
“Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj”, potrivit Avocatului Poporului.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că se va constitui “un colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a se stabili dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România.
Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel, în 14 martie, la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, arăta agenţia bulgară de presă BTA.
România a fost inclusă într-un grup alcătuit din autorităţi competente din state membre precum Germania, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care au participat, în luna martie, la un studiu iniţiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), în contextul scandalulului produselor alimentare de proastă calitate destinate statelor membre UE mai sărace.
La începutul lunii martie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat online sondajul de opinie pe tema siguranţei alimentelor, informaţiile fiind folosite în studiul iniţiat de EFSA.