Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și vicepreședintă USR, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO începe marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Parlamentului. Ce spune Anca Dragu despre evenimentul important care se desfășoară la București și ce crede despre industria de armament a României.
„Cu siguranță că trebuie să ne mândrim, dar trebuie să și urmărim pașii următori. Am mai fost în poze frumoase, dar nu am reușit să beneficiem până la capăt. Aș vrea să văd că executivul este mai serios când vine vorba despre continuarea reprezentării României.
Se arată importanța faptului că suntem în NATO. Cred că de un an de zile acest lucru este înțeles cu prisosință. Dar ne-a prins pe picior greșit și mă gândesc acum la industria de armament a României – România a avut, subliniez a avut. De ani de zile această industrie este lăsată de izbeliște și produce pierderi, iar Guvernul mai șterge din pierderile industriei. Nu se întâmplă nimic, nu putem fi contributori reali pe piața de armament. Este o tristețe pentru noi, românii, în condițiile în care ne-am mândri cu această industrie.
Când au fost șterse ultimele datorii pe armamemt am chemat pe ministrul Economiei la discuții, dar nu a venit nici până la ora asta. Coaliția de Guvernare nu a acceptat să vină domnul ministru în Parlament pentru explicații pentru că voiam să-l întrebăm care sunt planurile pe viitor”, a explicat Anca Dragu.
„Avem niște întreprinderi care produc pierderi și noi tot tăiem pierderile. Ce facem? Investiții în ele?”, a spus Anca Dragu la Europa FM.
E un moment sigur pentru țările membre NATO?
„Este un moment delicat pentru toată lumea, dar cred că țările membre NATO sunt mai protejate pentru că avem această posibilitate în momentul în care o țară membră NATO este atacată, celelalte o apără. Este de neprețuit. România traversează în condiții bune această perioadă pentru că este membră NATO și membră a Uniunii Europene. Mai ales că suntem la graniță cu Ucraina, a trebuit să administrăm fluxuri de refugiați din Ucraina, am primit sprijin și de la UE și în general cred că România a fost foarte activă în a sprijini Ucraina și Moldova. I-am ajutat și cu sprijinul umanitar, dar și pentru trecerea crizei energetice, apoi am sprijinit aceste două țări pentru a primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, iar acest lucru este o reformă în sine pentru Moldova și Ucraina și ne asigurăm că parcursul european al acestor două țări începe ferm cu sprijinul Uniunii, iar noi am fost alături de ele încă de la început”, a mai spus Anca Dragu.
Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă
Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre situația economică a României, dar și despre criza energetică și a facturilor, principalele vulnerabilități ale poporului român în momentul de față.
„E adevărat că situația economică este una grea. O vedem atunci când citim cifrele statistice: prețurile au crescut în România mai mult decât în multe alte state europene. La energie au crescut foarte mult, deși suntem țară care produce energie electrică, țară care are producție de gaz și poate acoperi chiar și 90% din consumul intern. Dar stăm să ne aducem aminte cum am ratat exploarea de gaze din Marea Neagră ani de zile. Am lucrat la Legea Exploatării Offshore, am lăsat o lege bine scrisă care din păcate în 2017 a fost modificată de regimul Dragnea și nu a mai putut fi aplicată.
Dacă s-ar fi votat acea lege la acel moment, România era acum într-o situație mult mai relaxată. Pe energie, suntem în top 10 creșteri de prețuri la energie, deși dacă te uiți la salarii nu suntem în top 10, suntem mult departe. Și suntem și o țară producătoare, deci ceva nu se leagă – nepriceperea. Situațiile de criză fac ca guvernanții să-și arate capacitatea de a administra o țară. În cazul nostru își arată incapacitatea de a administra o țară.
Prețurile la energie – avem o mulțime de Ordonanțe. S-a început cu stângul, cu această plafonare-compensare care a dus la creșteri ale prețurilor la energie, la producător, dincolo de orice normalitate. Statului i-a convenit pentru că statul încasa impozitul pe venituri excepționale.
Avem anul acesta peste 9 miliarde de lei impozite din venituri excepționale din gaze și electricaten încase de statul român – deci îi convenea.
Dar pentru o grămadă de firme, care nu au fost prinse în aceste scheme, a însemnat o creștere foarte mare de prețuri, reducere de activitate și chiar concedieri. Pentru omul de rând care nu se încadra în acele limite reprezenta o groază despre ce se întâmplă mai departe.
În prag de iarnă, oamenii nu știu cât vor plăti. Așteaptă cu înfrigurare, la propriu și la figurat, să primească facturile. Noi am avut consultări în stradă, 70% dintre români au spus că cea mai mare temere este creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare și oamenii sunt speriați de ceea ce li se întâmplă. Peste 90% din cei cu care am vorbit au spus că o duc mai rău decât anul trecut”, a spus Anca Dragu la Europa FM.
Anca Dragu: România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie
Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre ce ar fi făcut diferit de PSD sau PNL dacă ar fi fost la guvernare.
„Noi am spus încă de la început că trebuie măsuri luate pe mai multe planuri, mai multe paliere. La Energie – trebuia s mergem pe reducerea tuturor costurilor nenecesare din factură – TVA-ul, accizele, taxele vezi. Iei factura și vezi ce poți scoate din ea.
Ar fi fost nevoie de sprijin pentru persoane, pentru firme pentru a deveni cât mai independenți din punct de vedere energetic – acele vouchere și sprijinul, prin programe care nu funcționează acum. Ai 10 mii de cereri transmise și instituția nu este digitalizată. Ar fi trebuit să avem reclame agresive prin care oamenii să înțeleagă că pot deveni prosumatori.
Sprijinirea pensionarilor, dar și a celor care muncesc. România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie.
Vorbim despre măsuri pe mai multe planuri care ar fi trebui să fie luate de la început. E foarte importantă încrederea pe care o transmite un Guvern și când vezi atâtea bâlbe…”, a explicat Anca Dragu la Europa FM.
Anca Dragu, despre mărirea salariului minim brut și a pensiilor
„E mult spus că le mărește. Nici măcar indexare nu se întâmplă. Inflația este aproape 16%, dar pentru persoanele care au venituri mai mici, inflația se simte mai scump. La aceste produse de bază care fac parte preponderent din coșul de consum al pensionarilor, al persoanelor cu venituri de minim pe economie, creșterea prețurilor se simte mult mai rău, iar o creștere de 200 de lei nu e suficientă. Deci e mult spus creștere. Indexarea trebuia să fie măcar cât inflația”, a spus Anca Dragu.
Mesaj pentru Adrian Câciu: „Să-și dea demisia”
„Să-și dea demisia. Cred că la Ministerul Finanțelor lucrurile stau foarte rău. Investițiile cu care se mândrea Guvernul că vor 6% din PIB sunt nici 3% din PIB.
Rectificarea bugetară a fost mai degrabă negativă. Au avut noroc cu veniturile din impozitarea veniturilor suplimentare din energie. Adică tot din buzunarul nostru, că am plătit aceste prețuri.
Fiscalitatea – în 15 iulie anul curent, Guvernul aprobă OUG 16 care a trecut și de Parlament acum și de Camera Deputaților – prin care sunt crescute o serie de impozite – supraimpozitarea muncii part-time, deși România este pe ultimul loc în Europa la munca part time.
La jumtatea lunii iulie s-a decis că în numai 15 zile se va schimba impozitarea, în sensul că va crește impozitarea: muncești două ore, plătești cât pentru opt. Abuzuri peste abuzuri care afectează exact oamenii care au nevoie de aceste activități”, a explicat Anca Dragu.
Anca Dragu: „Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială”
„Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială. Dumneavoastră veți primi o pensie în funcție de cât ați contribuit. Dacă ați avut un salariu mare și pensia este mare. Sau poți contribui din buzunar la pilonul III la pensiile opcupaționale. Până la finalul acestui an, Guvernul trebuie să vină cu o soluție conform angajamentelor din PNRR”, a adăugat Anca Dragu.
De ce a plecat USR de la guvernare?
„Am fost scoși de la guvernare, în mod evident și să ne amintim că la acel moment Coaliția nu dorea să facă niciun fel de reforme. Toată lumea nu mai respira, aștepta alegerile din PNL pentru care trebuia să se dea un miliard pe ochi frumoși din fondul de rezervă către primari. Măsurile de transparentizare pe care și eu le-am propus au fost refuzate”, a spus Anca Dragu.
Vă e teamă că veți deconta electoral ieșirea de la guvernare?
„Eu cred că oamenii au început să vadă că aceste partide PNL și PSD nu au soluții. Noi propunem soluții, dar și venim cu oameni credibili, nu cu oameni care se duc să amenințe primari în teritoriu. Cred că oamenii vor fi cu mult mai atenți la ce votează”, a spus Anca Dragu.
Cât de grea va fi iarna aceasta?
„Destul de grea și cu foarte mari presiuni, mai ales pentru cei care au mai mare nevoie de ajutor: pensionarii și persoanele cu un salariu minim sau aproape de salariul minim”, a mai spus Anca Dragu.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Europa FM