Confidenţialitate

ANALIZĂ. Prețurile produselor de bază care formează un mic dejun obișnuit au crescut cu 25% în ultimii doi ani | AUDIO

Prețurile produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun obişnuit a crescut cu 25% în ultimii doi ani – arată analiza periodică numită „Breakfast Basket” realizat de o platformă de investiţii şi tranzacţionare (eToro). Zahărul și sucul de portocale a avut cea mai puternică majorare. Deși unele alimente au început să se ieftinească, efectul nu se simte pentru că alte produse rămân cu prețul foarte sus.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analiza ia în calcul preţurile de pe bursele internaţionale a nouă materii prime – grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai. Din iulie 2021 până acum, preţul mediu al acestora a crescut cu 25%.

Spre exemplu, sucul de portocale a înregistrat cea mai mare creştere de preţ la bursele de materii prime – 123% în doi ani, o cauză fiind recolta scăzută de portocale din Florida, unul dintre marii producători.

Și prețurile la cacao au explodat, plus 51% în ultimul an. Între cauze: ploile abundente care au afectat furnizările de la principalul producător, Coasta de Fildeș.

Tot la bursa de materii prime, ceaiul a avut un avans de 45 de procente față de acum un an.

Cât despre prețurile din supermarketuri, zahărul s-a scumpit cel mai mult în ultimele 12 luni: creștere de 54%. Urmează dulceaţa şi ouăle, în ambele cazuri cu un avans de 29% față de 2022.

Preţurile unor mărfuri sunt în scădere – ovăzul, laptele, cafeaua, grâul şi carnea de porc – arată analiza. Dar ieftiniri generale pentru micul dejun nu se vor resimți prea curând, pentru că prețurile rămân ridicate pentru cacao, suc de portocale, zahăr şi ceai.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Măsurile fiscale vor fi discutate după ce se va aproba Ordonanța ce privește reducerea cheltuielilor în sistemul public | AUDIO