Confidenţialitate

Analiză Financial Times: Tacticile din spatele ofensivei terestre a Israelului

James Shotter, corespondent Financial Times în Ierusalim, Neri Zilber și Mehul Srivastava – corespondenți Financial Times în Tel Aviv, și Andrew England – corespondent Financial Times în Londra au analizat mișcările trupelor armate israeliene din acest weekend în Fâșia Gaza. Europa FM redă analiza integrală a Financial Times în materialul de mai jos.

„Israel a răspuns la asaltul devastator al Hamas din 7 octombrie cu cea mai mare mobilizare din istoria națiunii. Cu toate acestea, atunci când tancurile și trupele sale au intrat în Gaza în acest weekend, nu a fost invazia pe scară completă pe care unii o așteptau”, scriu corespondenții Financial Times într-o analiză amplă a mișcărilor armate ale Israelului din acest weekend.

„Israelul dorea să-și maximizeze avantajul de putere asupra lui Hamas și să-și minimizeze pierderile proprii”

„Oficialii actuali și foști au spus că amploarea aparent limitată a incursiunii inițiale a Israelului – pe care prim-ministrul Benjamin Netanyahu a denumit-o <<a doua etapă>> a războiului Israelului cu Hamas – reflecta o combinație complexă de factori.

Dar mai presus de toate, Israelul dorea să-și maximizeze avantajul de putere asupra lui Hamas și să-și minimizeze pierderile proprii, încercând în același timp să evite atragerea altor adversari în război, au adăugat aceștia”, notează Financial Times.

„Lupta în Gaza va fi intensă”

„La nivel tactic, amprenta mai mică decât se aștepta însemna că trupele de uscat puteau fi mai ușor furnizate cu suport aerian strâns – acoperire crucială pentru intrarea în părți din nordul Gaza, unde Hamas și-a petrecut ani pregătindu-și apărarea, conform unei persoane familiare cu planurile de luptă ale Israelului.

<<Nu ne asumăm niciun risc>>, a declarat Amir Avivi, fost comandant adjunct al Diviziei Gaza a armatei Israelului. <<Când soldații noștri se deplasează, facem acest lucru cu artilerie masivă, cu 50 de avioane deasupra distrugând tot ce se mișcă>>.

Oficialii spun că lupta în Gaza va fi intensă: Hamas s-a antrenat pentru lupta urbană și a construit o rețea mare de tuneluri, poreclită <<Metro-ul Gaza>>, care ajută la deplasarea luptătorilor și a armelor fără a fi detectați. Grupul militant dispune și de un arsenal de arme antitanc și dispozitive explozive improvizate”.

„Atunci când armata israeliană devine statică, devine mai vulnerabilă”

„Într-o prefigurare a bătăliilor care urmează, armata Israelului s-a angajat duminică în confruntare cu militanții Hamas care au ieșit dintr-un tunel în apropiere de trecerea de frontieră Erez.

<<Singurul lucru mai rău decât lupta în teren urban este lupta în dărâmăturile terenului urban. Există atât de multe locuri unde se pot ascunde și efectua ambuscade>>, a spus Eyal Hulata, care a fost șeful Consiliului Național de Securitate al Israelului până la începutul acestui an.

<<Atunci când armata israeliană devine statică, devine mai vulnerabilă. De aceea îi vedeți mișcându-se încet, dar constant, fiind foarte atentă în securizarea locurilor în care se află deja>>”.

„Oficialii susțin că amplificarea graduală a forțelor are ca scop reducerea probabilității ca Hezbollah să se alăture conflictului”

„Forțele de Apărare ale Israelului au păstrat tăcerea cu privire la desfășurarea precisă a uneia dintre cele mai importante operațiuni ale sale din ultimele decenii.

Cu toate acestea, oficialii susțin că amplificarea graduală a forțelor are ca scop reducerea probabilității ca Hezbollah, grupul militant libanez puternic susținut de Iran, care a luptat într-un război de o lună cu Israel în 2006, să se alăture conflictului.

Angajarea unui număr mai mic de trupe în Gaza ar însemna, de asemenea, că efectivele pot fi desfășurate mai ușor în nord, în cazul în care Hezbollah – ale cărui forțe s-au angajat în confruntări transfrontaliere în creștere cu forțele israeliene – ar intra în război, conform unei persoane familiare cu planurile de luptă ale Israelului.

<<Cred că mesajul transmis de israelieni (cu privire la operațiunea terestră) este unul deliberat>>, a declarat un diplomat occidental.

<<S-au îngrijorat că Hezbollah și Iranul ar putea vedea invazia terestră drept un factor declanșator pentru o anumită escaladare, de aceea nu au numit-o invazie terestră>>”.

„Ceea ce vedeți este prudență la nivel tactic”

„Intrarea inițială limitată a fost, de asemenea, o reflecție a faptului că promisiunea lui Netanyahu de a distruge Hamas și de a-l elimina din Fâșia Gaza este prea mare pentru a fi realizată rapid, a spus Yaakov Amidror, un coleg distins la Institutul Evreiesc pentru Securitate Națională al Americii și fost consilier pentru securitate națională.

<<Scopul nu este unul tactic pe care îl vom atinge mâine>>, a spus el, adăugând că se așteaptă ca operațiunea să dureze între șase luni și un an.

<<Ceea ce vedeți este prudență la nivel tactic – de ce să pierdem mai mulți soldați decât este necesar? – și o înțelegere că scopul este atât de mare încât oricum nu poate fi realizat în următoarea săptămână>>”.

„Se pare că obiectivele lor nu includ eliminarea completă a Hamas din Gaza”

Alți observatori cred că amploarea incursiunii inițiale sugerează că Israelul vizează ceva mai puțin ambițios decât răsturnarea completă a Hamas.

<<Se pare că obiectivele lor nu includ eliminarea completă a Hamas din Gaza. Se pare mai degrabă că își doresc să degradeze infrastructura militară și să elimine conducerea>>, a declarat diplomatul occidental.

<<Dar răspunsul sincer este că încă nu au conturat cu adevărat care este obiectivul final, poate pentru că nu l-au definit încă>>”.

Un material redactat de James Shotter, corespondent Financial Times în Ierusalim, Neri Zilber și Mehul Srivastava – corespondenți Financial Times în Tel Aviv, și Andrew England – corespondent Financial Times în Londra și tradus de Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O înregistrare cu un prizonier al Hamas confirmă că spitalul Shifa din Gaza este folosit ca sediu al grupării teroriste | AUDIO