Confidenţialitate

Analistul financiar Iancu Guda, despre prețurile locuințelor: „Anul acesta, cel târziu anul următor, ar trebui să vedem chiar o scădere” | VIDEO

Când vine vorba de a cumpăra o locuință, analistul financiar Iancu Guda îndeamnă la prudență și la un calcul amănunțit al finanțelor înainte de a face o astfel de mutare importantă.

Prețurile la imobiliare sunt la un nivel mai mare decât cel de dinainte de criza financiară din 2008, a explicat analistul financiar la ”România în Direct”, care ne sfătuiește să ne gândim bine înainte de a cumpăra o locuință:

„Prețurile s-au dus la un nivel exagerat de sus, chiar mai mare decât în 2008, exprimate în euro, deși un euro în 2007 era 3,3 lei, acum este 5 lei, iar creșterea salariilor nu acoperă creșterea euro. Deci, ca putere de cumpărare a 1 euro este mai scump acum și însuși prețul este mai mare în eruo, deci sunt prețuri nejustificate. Alegerea, în momentul acesta, este să rămâneți rațional, să aveți răbdare, și să cumpărați în momentul în care prețul din piață reflectă sau este mai aproape această supra-evaluare nu este atât de mare. Când? este greu de spus, dar având în vedere creșterea atât de mare a dobânzilor, că IT-iștii se redistribuie la nivel național, cred că anul acesta, cel târziu anul următor ar trebui să vedem o temperare și chiar o scădere a acestor prețuri.”

Analistul financiar Iancu Guda mai spune că prețurile actuale nu mai reflectă neapărat valoarea imobilelor. mai mult, întrucât prețul de construcție pe metru pătrat este uneori dublu față de cel de vânzare, dezvoltatorii ar avea de unde să mai lase la preț:

„Prețul e determinat de cerere și ofertă și nu reflectă neapărat valoarea. De multe ori, în România, pentru că nu e educație financiară, n-a avut legătură cu valoarea, dar când cererea scade și oferta, vedem cifrele care ne arată că numărul de apartamente finalizate date spre folosință este pe creștere, deci avem plus la ofertă, avem minus la cerere, și avem o marjă bună la profit, chiar dacă costurile au crescut. Se construiește la un nivel de până în 1.00 euro/metru pătrat ca și cost, iar prețul de vânzare la apartamente în marile orașe depășește 2.000, deci există spațiu de unde să se facă aceste ajustări, aceste corecții, aceste scăderi de preț.”

Nu în ultimul rând, Iancu Guda ne sfătuiește să nu ne îndatorăm prea tare pentru a cumpăra o locuință. Mai bine așteptăm puțin, dacă nu avem suma necesară:

„Un credit pe 30 de ani sau bani pe care-i ai și ai muncit mult timp pentru ei (…) dacă vreți să cumpărați, căutați, dacă vă cumpărați casa pe care v-o permiteți, nu vă supra-îndatorați, la prețul corect, mergeți înainte. Dacă nu, vă recomand să mai așteptați pentru că fie vă luați un credit pe 30 de ani pentru care veți plăti dublu, fie veți sacrifica niște economii pentru care ați muncit foarte mulți ani și e păcat, pentru că alternativ le puteți investi la un randament bun. Acele economii stau, nu le țineți în depozite pentru că pierdeți din cauza inflației.”

Urmăriți mai jos „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, cu Iancu Guda:

Sursa foto: Unsplash / Tierra Mallorca