Pentru 10 la sută dintre cei intervievați, scăderea a fost foarte mare, pentru aproape 28 la sută veniturile au scăzut destul de mult.
“Sunt foarte mulți români care au rămas fără un loc de muncă. Din acest punct de vedere, veniturile lor au ajuns aproape de zero. Cei mai mulți trăiesc din ajutorul de șomaj. Avem aproape 500 de mii de șomeri, dar mai avem aproape 1 milion de români care, din păcate, nu mai au niciun venit pentru că cei mai mulți dintre ei sunt veniți din străinătate.
Pe de altă parte, sunt românii care lucrau în mediul economic românesc. Sunt aproape 150 de mii de companii care au fost afectate de shutdown-ul din economie”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.
Pe de altă parte, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, citează Institutul Național de Statistică într-un mesaj pe Facebook și transmite că în iulie câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% față de iulie anul trecut.
Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția că această creștere se datoarează mai ales salariilor bugetarilor.
“Această creștere a salariului mediu brut pe economie, a salariului minim pe economie, trebuie luată în calcul în condițiile în care avem peste 1,2 milioane de bugetari care nu au fost afectați de criză, mai mult, au câștigat mai bine.
Inclusiv în mediul privat au fost unele zone extrem de profitabile în perioada de criză, unde salariile au crescut. Mă refer la zona de IT, ma refer la zona de curierat, la zone care au avut de câștigat din faptul că românii au stat în casă și au fost nevoiți să cumpere produse și servicii pe internet”, a continuat Adrian Negrescu.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, spune totuși că aceste cifre arată că injecția de lichiditate în economie a funcționat.
Adrian Negrescu este de părere că nu am remarcat o scădere majoră a consumului în România, mai ales datorită banilor cu care au venit în țară românii rămași fără loc de muncă în străinătate pe fondul coronavirusului.