Confidenţialitate

Analist Republica Moldova: “Criza energetică creată de Rusia în Transnistria ar putea fi folosită pentru rezolvarea situației politice din această regiune”

Locuitorii regiunii Transnistria din Republica Moldova, în special cei care stau la bloc, au rămas fără căldură și apă caldă de la 1 ianuarie, după ce Federația Rusă a întrerupt furnizarea gazelor către Republica Moldova și, implicit, către Transnistria.

Populația beneficiază doar de energie electrică, iar gazele sunt livrate în cantități mici, pentru gătit.

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului anunță, însă, întreruperi planificate a energiei electrice, după ce consumul de electricitate a depășit capacitățile de producție din regiune.

În aceste condiții, însă, Tiraspol refuză ajutorul Chișinăului pentru achiziția de gaze de pe piața europeană. Motivul oficial este acela că gazele de pe piața europeană ar fi prea scumpe și instabile – în condițiile în care Transnistria primea de la Rusia gaze aproape gratis.

Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrarea Transnistriei, spune la Europa FM că motivul este cu totul altul:

“Interesul Moscovei este să mențină, inclusiv financiar, acești oligarhi (din Transnistria – n.r.). Astfel, asigură păstrarea prezenței militare pe teritoriul Republicii Moldova. Orice alte aranjamente energetice implică, respectiv, și alte aranjamente politice pentru viitorul acestei regiuni și a viitorului Republicii Moldova în ansamblu.”

Reporter: În aceste condiții, ce înseamnă refuzul Tiraspolului? 
“Speranță sau poate anumite așteptări pe care le au, că situația va reveni la normalitate – cu toate ghilimelele de rigoare – adică tranzitul de gaze va fi reluat, într-o formă sau alta, și Transnistria va avea, din nou, parte de gaze gratuite din partea Rusiei.”
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău, în aceste condiții?

Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrarea Transnistriei, e de părere că Guvernul ar trebui să folosească criza energetică creată de Rusia pentru a rezolva situația din Transnistria.

“Autoritățile Republicii Moldova au o dilemă: să-și sprijine cetățenii din stânga Nistrului cu prețul perpetuării unui regim secesionist, care asigură interesele Moscovei, sau – sprijinind cetățenii – să producă și schimbări de ordin politic care să schimbe acest statu-quo. Nu ne putem permite să cheltuim bani pentru a perpetua o situație de separatism.  Da, Guvernul trebuie să depună multe eforturi, da, Guvernul trebuie să sprijine cetățenii, da, trebuie să mobilizeze și sprijinul internațional, dar cu o finalitate foarte clar definită de rezolvare a acestui conflict. Până la urmă, 300.000 de moldoveni în stânga Nistrului vor rămâne ostatici ai acestui regim, dacă noi nu facem nimic pentru a schimba această stare de fapt” – spune la Europa FM, Alexandru Flenchea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, rezolvarea situației politice a regiunii separatiste Transnistria ar rezolva și criza energetică pentru Republica Moldova, având în vedere că pe teritoriul Transnistriei se află cea mai mare capacitate de producție, capabilă să asigure energia pentru întreaga țară, ba chiar și pentru export în Ucraina.

Foto: shutterstock