Belarus a anunțat că exercițiile comune cu Rusia care ar fi trebuit să se încheie duminică vor continua. Ministrul Apărării de la Minsk a transmis că măsura a fost luată din cauza agravării tensiunilor cu Ucraina vecină.
Opoziția din Belarus se teme că țara „ar putea ajunge antrenată în război” şi s-ar putea transforma în „ţară agresoare”, alături de Rusia.
Iar din țara vecină, Ucraina, ministrul de Externe cere puterilor occidentale să implementeze acum sancțiuni împotriva Rusiei.
Între timp, locuitorii din estul Ucrainei ar fi obligați de către liderii separatiști să părăsească țara, spune, pentru Europa FM, analistul politic de la Cernăuți Marin Gherman.
Afirmația vine în contextul în care regiunea rusească Rostov de la granița cu Ucraina a declarat stare de urgență din cauza fluxului de refugiați, iar Moscova îi sprijină financiar pe cei plecați din Donetk și Lugansk din Ucraina.
Vă reamintim că peste 6.000 de persoane din Donețk au fost evacute până acum. Puterea din Lugansk susține că 25.000 de oameni au plecat de bunăvoie din regiune, iar alți 10.000 sunt gata de plecare.
Analistul politic subliniază că Rusia răspândește știri false pentru a pune pe seama Ucrainei un eventual conflict militar:
„Presa pro-Kremlin a scris despre faptul că Ucraina ar fi pregătit un război, o escaladare a situației, că Ucraina, susținută de NATO, de Uniunea Europeană, vrea să organizeze un genocid împotriva populației din Donbas. Sunt fake news-uri, Kremlinul se gândește cum să prezinte viitoarele scenarii să nu arate un război ucrainiano-rus deschis ca fiind un act de agresiune și să arate ca fiind o necesitate de a apăra cetățenii ruși, de a apăra populația rusofonă.”
Cu toate acestea, Marin Gherman precizează pentru Europa FM că un război nu este imminent și că, de fapt, miza Rusiei ar fi alta:
„Războiul nu este iminent pentru că, dacă analizăm acțiunile Rusiei din ultimele decenii, a utilizat foarte selectiv forța. Miza strategică a Rusiei se bazează pe o presiune cât mai mare pe președintele ucrainian să se așeze la masa negocierilor cu liderii separatiști din Donbas. Dacă Zelensky se va așeza la masa negocierilor înseamnă că-i legitimează, înseamnă că acele zone trebuie încorporate ca unități ale unei federații ucrainiene și ele vor avea un drept de veto la tot ceea ce înseamnă politica internă și externă ucrainiană, adică nimerirea sub umbrela rusească.”
Citește și: Ucraina: Politician pro-rus, luat la bătaie de un jurnalist în timpul unui talk show în direct | VIDEO