Comisia Europeană a calculat pentru România un deficit bugetar pe anul trecut mult mai mare decât cel transmis de autoritățile române, spun specialiștii. Astfel, țara noastră ar fi avut un deficit bugetar de 6,6% și nu de sub 6 procente, cum a raportat Guvernul, a spus la Europa FM, analistul economic, Bogdan Glăvan. În emisiunea „Deșteptarea”, acesta a amintit că România are deja un deficit execesiv în condițiile în care a depășit pragul de 3% acceptat de Comisia Europeană.
Bogdan Glăvan: „Comisia Europeană a observat că și deficitul acesta pe care îl înregistrăm noi nu e raportat corect”
„România, prin bugetul aprobat pe acest an și prin strategia fiscal-bugetară nu-și mai propune ca în următorii trei ani să reducă deficitul bugetar la această limită de 3%. Este ca și cum ne propunem să trăim pe caiet la infinit și Dumnezeu cu mila. A doua chestiune, Comisia Europeană a observat că și deficitul acesta pe care îl înregistrăm noi nu e raportat corect. Explicațiile pe care le-au oferit este că plata acelor… câștigate în instanță de magistrați nu a fost inclusă în deficitul bugetar, prin urmare, deficitul real pe anul trecut a fost de 6,6% din PIB, nu de 6% cât a zis Guvernul”, a explicat Bogdan Glăvan la Europa FM.
Analistul economic Bogdan Glăvan trage un semnal de alarmă în privința consecințelor pe care le va avea acest deficitului excesiv pentru populație
„România va termina de păpat această asistență externă formidabilă pe care o primește de la Uniunea Europeană, respectiv PNRR și fondurile structurale. Care se vor încheia în 2026-2027 – vorbim aici de vreo 60 de miliarde de euro. Și atunci, evident, creditorii care sunt populația, băncile… nu poți să-i păcălești. Lor trebuie să le plătești dobândă că din banii lor trăiești. Îți vor cere o dobândă atât de mare încât te vor forța să faci acea reformă de care tot vorbim, dar din păcate nu va fi o reformă fiindcă atunci când vine criza nu mai ai timp să faci vreo reformă mai inteligentă. Va trebui să scoți toporul și să tai. Și dăm în alte probleme, cu consecințe democratice, sociale”, a mai explicat la Europa FM Bogdan Glăvan.
Între timp, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică a României în acest an.
Dacă în octombrie, experții FMI estimau o creștere economică de 3,8%, în ultimul raport al instituției, creșterea este de doar 2,8 procente.
Sursa foto: Shutterstock