Gabi Bartic, CEO Brio, și Andreea Nistor, director executiv al Asociației pentru Valori în Educație au fost invitatele lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Ce este analfabetismul și care sunt cauzele? Ce înseamnă literație? „Acest tip de abilități sunt absolut critice și esențiale nu doar în școală”, a spus Andreea Nistor. „Literația, alfabetizarea funcțională nu este legată de inteligență”, a explicat Gabi Bartic.
„Analfabetismul sau alfabetismul înseamnă, de fapt, competență. În toată lumea se discută nu doar despre nivelul de alfabetism sau analfabetism funcțional în sensul de scriere, citire și capacitate de înțelegere a textului citit. Se discută și de literație digitală, științifică, numerică sau de literație emoțională”, a explicat Andreea Nistor la Europa FM.
Literația emoțională înseamnă „capacitatea noastră de a reuși să ne înțelegem emoțiile, să ni le controlăm și să ne autoreglăm emoțiile.
„Deci, primul lucru care este de spus este că sunt diferite paliere și tipuri în care ne putem uita la subiectul acesta care înseamnă literație, deci, într-un cuvânt, competență. Iar când vorbim despre alfabetism sau analfabetism funcțional în sensul de bază – adică legat de capacitățile unui tânăr de a înțelege ce scrie, ce citește și de a reuși să interpreteze un text sau simboluri – acesta este cel mai de bază sens în care ne putem uita la acest tip de abilități care sunt absolut critice și ele sunt esențiale nu doar în școală”, a mai explicat Andreea Nistor.
Andreea Nistor: „Este critic pentru felul în care tu îți realizezi potențialul în viață”
„Tendința tuturor este să ne gândim ce înseamnă că știi să scrii și să citești în funcție de curriculum de la clasele I-IV, dar de fapt ce spunem noi împreună cu Brio este că asta este critic pentru felul în care tu îți realizezi potențialul în viață ca persoană.
Dacă ne gândim la ce înseamnă să iei un examen de școală de șofer ne gândim că asta înseamnă să poți interpreta niște semne, simboluri, nu doar texte, să le înțelegi sensul, să te poți orienta după ele. Asta se poate reflecta în felul în care un tânăr reușește, de exemplu, să înțeleagă afișul pentru un spectacol, să dea restul la magazin”, a spus Andreea Nistor.
„Și, întorcându-ne la sfera școlară, asta înseamnă că dacă nu ai aceste competențe și abilități de bază îți va fi foarte greu să treci prin curriculum. Adică tu nu o să poți învăța biologie și chimie la clasele mari. Nu mai vorbim despre ce înseamnă să iei cu succes examene naționale sau să intri la facultate dacă tu ai o provocare în a reuși să înțelegi un text simplu, să scrii corect sau să citești corect”, a spus Andreea Nistor.
Gabi Bartic: „Literația, alfabetizarea funcțională nu este legată de inteligență”
„Vorbim despre abilități pe care copiii trebuie să le dobândească în fiecare zi din viața lor. Vorbim despre faptul că ei trebuie să poată să răspundă la o întrebare nu emoțional, ci exact la întrebare și la context. Vorbim despre faptul că trebuie să înțeleagă un text și să poată să facă inferențe logice pe el, nu doar să-l poată reproduce, pentru că asta ar însemna să învețe papagalicește ceva”, a explicat Gabi Bartic la Europa FM.
„Literația, alfabetizarea funcțională nu este legată de inteligență. Nici de inteligență nativă, nici de inteligență dobândită. Este capacitatea de a vedea critic un text, de a vedea critic o informație și când au existat opoziții care au spus <<Cum testați analfabetismul funcțional în clasa I? Pentru că copilul nu știe să citească.>> Textul este orice text, unul auzit, o poveste pe care i-o spune învățătoarea, o poveste pe care i-o spune părintele sau o indicație simplă pe care o primește verbal de la un adult în jurul lui”, a mai spus Gabi Bartic.
Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”
Sursa foto: Europa FM