Anafilaxia reprezintă o reacţie alergică extremă. Apare, tipic, rapid, iar simptomele, care afectează multe părți ale corpului, se înrăutățesc fără un tratament adecvat până la apariția decesului.
În timpul unei reacții alergice au loc mai multe evenimente coordonate de sistemul imunitar în organism. În primul rând, modificările apar la nivelul pereților celor mai mici vase de sânge, capilarele. Drept urmare, din sânge, serul traversează pereții capilari și trece în țesuturile moi din jur. Se pierde astfel o cantitate semnificativă de lichid din circulație, iar tensiunea arterială va scădea într-o așa măsură încât organele nu vor mai fi alimentate cu sânge într-un mod corespunzător, apărând șocul anafilactic.
Cauzele sunt variate, dar în principal la copii anafilaxia este provocată de alergeni din mâncare, iar la adulți de alergeni din medicamente. Studii au arătat, de asemenea, că anafilaxia este mai comună în rândul femeilor.
Simptomele anafilaxiei presupun respirație greoaie, cu șuierat, deoarece căile respiratorii se îngustează, umflarea până la asfixiere, a buzelor, limbii și gâtului, condiție numită angio-edem, dar și apariția unei urticarii la nivelul pielii. De asemenea, pot apărea starea de leșin, senzația de moarte eminentă, bătăi rapide ale inimii și palpitații și greață, vărsături și dureri abdominale.
Fără tratament sistemul respirator cedează și apar confuzia, agitația, anxietatea și pierderea cunoștinței.
Șocul anafilactic este o urgență medicală și trebuie deosebit de şocul septic apărut în cazul unei infecţii severe sau de atacul de astm. Prezența personalului medical este absolut necesară.