Companiile care cumpără mașini la mâna a doua din state europene și le vând apoi în România au intrat în atenția Fiscului.
ANAF controlează 200 de astfel de companii în cadrul unei operațiuni denumite ”XENON”.
Aceste firme declară TVA doar la profitul adăugat ceea ce înseamnă un prejudiciu la bugetul de stat peste 200 de milioane, după calculele Fiscului.
Anul trecut, în România, au fost înmatriculate 250 de mii de autoturisme second-hand cumpărate din alte state ale Uniunii Europene.
În total, sunt peste 480 de firme care importă mașini, dar Fiscul verifică doar 200 dintre ele. ANAF a calculat că achizițiile acestora s-au ridicat, în perioada 2014-2015, la un miliard de lei.
Cele 200 de firme au declarat însă şi plătit TVA de aproximativ 2 milioane de lei, ceea ce înseamnă o pierdere la bugetul de stat de peste 200 milioane lei.
Cea mai des întâlnită metodă de prejudiciere a bugetului de stat o reprezintă aplicarea TVA la marjă.
Cu alte cuvinte, maşina e cumpărată de o firmă din România de la o companie dintr-un alt stat european în regim de scutire de TVA şi revândută apoi către o persoană fizică din România. Taxa pe Valoare Adăugată se aplică însă doar la profitul declarat, nu la toată suma, așa cum prevede legea.
Spre exemplu, o firmă a cumpărat din Germania o maşină de teren cu 32.000 de euro și a adăugat un profit de doar 50 de euro – pentru care a plătit la stat 10.